Na množstvo kávy si dávajte pozor, môže byť pre vás nebezpečná.Shutterstock
StoryEditor

Zatočte s úzkosťou či nervozitou, raz a navždy! Príčina môže byť skrytá vo vašom milovanom nápoji

26.10.2024, 11:00
Životný štýl

Čierny kofeínový nápoj plný lahodnej chuti milujeme asi všetky. Zbožňovaná káva nám prináša mnoho benefitov, avšak nájde sa aj niekoľko jej negatívnych dopadov. Odborníci sa zhodujú na tom, že káva môže byť zodpovedná za úzkosti či depresie. Ak sa dlhodobo cítite zle a netušíte, prečo je tomu tak, možno vám prinášame odpoveď. Príčina môže byť skrytá aj v tom, čo máme úplne najradšej.

Káva má na naše zdravie mnoho pozitívnych účinkov. V prvom rade telu dodáva energiu,  zlepšuje cirkuláciu krvi, znižuje chuť na sladké alebo dokonca zvyšuje náš metabolizmus. Na druhej strane by sme to s ňou nemali preháňať. V istých ohľadoch nám totiž môže poriadne uškodiť.  Žltnú z nej zuby, môže nám skomplikovať trávenie, spôsobuje nespavosť a dokonca ovplyvňuje aj naše pocity.

Pozor na úzkosť

Vedci sa zhodujú na tom, že káva je priamo zodpovedá za našu úzkosť. Samozrejme, takéto pocity nevnímajú všetci a jej dopad je mimoriadne individuálny. Niektorí ľudia sa po nej cítia zrelaxovane, iným začne okamžite búšiť srdce alebo sa im točí hlava. Záchvaty úzkosti sú pravdepodobnejšie u ľudí, ktorí jej denne vypijú viac ako 200 mg. Čo to znamená v praxi? Ak sa počas dňa necítite dobre a netušíte prečo, možno vám uškodilo priveľa kávy. Takéto množstvo predstavuje tri a viac šálok silného espressa.

Prečo sa to deje?

Negatívne pocity spôsobené kávou môžu byť zapríčinené nadmernou a neprimeranou reakciou nášho organizmu. Káva príliš rozprúdi náš nervový systém a tadá, problém je na svete. U citlivých jedincov tento nápoj okamžite v tele prebudí nervozitu či stres. A takéto pocity rozhodne nikomu z nás nie sú príjemné.

Obmedzujúce emócie spojené s prijatím kofeínu môžu súvisieť aj s kofeínizmom. Ak toto slovo nepoznáte, čítajte pozorne. Tento pojem v skratke znamená prekročenie hranice kofeínu, ktorú je naše telo schopné prijať. U ľudí trpiacich úzkosťou sa zistilo, že kofeín sa podieľa na udržiavaní úzkostných porúch a ich opätovnom vyvolávaní.

Nezúfajte, hľadajte riešenia

Ak ste sa v niektorých z týchto slov našli, mali by ste spozornieť. Ak káva nie je práve pre vás, mali by ste ju obmedziť. Aj ju milujete a neviete si ju odoprieť, pomôcť môže aspoň zníženie jej dávok. V prvom rade, nezúfajte. Na každý problém existuje riešenie. Stačí len chcieť a byť vytrvalý. Ak vám blahodarný nápoj neprospieva, nájdete si jednoducho iný. Aj keď to asi nebude to pravé, vaše zdravie je rozhodne prednejšie.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. október 2024 11:02