Káva s mliekom zhoršuje vaše trávenie.dreamstime
StoryEditor

Káva s mliekom škodí vášmu zdraviu. Fakt, alebo mýtus?

12.06.2024, 14:00
Zdravie

Ráno bez kávy je pre mnohých nepredstaviteľné. Má jedinečnú vôňu a chuť a pre ľudí je jej popíjanie aj akýmsi rituálom, ktorý je spojený väčšinou s naštartovaním dňa. Preferencie v dochucovaní kávy sú rôzne. Kým jedná skupina si vychutnáva čiernu kávu bez ďalších prísad, druhá ju má rada s cukrom, alebo s mliekom, prípadne s oboma. No práve káva v kombinácii s mliekom vás možno nabudí, no zároveň skomplikuje trávenie.

Ak si pravidelne pochutnávate práve na káve s mliekom či lahodnom kapučíne, koledujete si o zdravotné problémy.

Takto ju nepite

Kávu by ste určite nemali piť na prázdny žalúdok, ale ani bezprostredne po jedle. A už vôbec by ste ju nemali piť s mliekom. Najmä tým živočíšnym. Ak však kávu bez mlieka nedokážete vypiť, alebo vám nechutí, voľte radšej medzi rastlinnými alternatívami. Mandľové, sójové či ovsené nápoje sú určite lepšou voľbou. To však len za predpokladu, že po jej vypití badáte isté tráviace problémy.

Prečo káva s mliekom škodí?

Káva v kombinácii s mliekom negatívne vplýva na vaše trávenie. V žalúdku káva vytvára kyslé prostredie, naopak v dvanástniku, kde je prostredie zásadité môže práve kvôli tejto kombinácii dochádzať ku kŕčom. Dôležité je však podotknúť, že za to môže pravdepodobne hlavne mlieko, než samotná káva. Mnohí ľudia slabšie, alebo vôbec netolerujú laktózu, prípadne kravskú bielkovinu a práve to im spôsobuje tráviace ťažkosti, bolesti brucha, nadúvanie, ale v niektorých prípadoch aj hnačky. Tieto príznaky veľakrát podceňujete, alebo ich považujete „za normálne“. Skúste vymeniť kávu s mliekom za čistú čiernu kávu a pozoruje na svojom vlastnom tele ako sa budete cítiť. Ak trpíte intoleranciami, o ktorých možno ani netušíte, určite to bude pre vaše telo pozitívna zmena.

ANKETA
Akú kávu pijete?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 20:50