Podľa neverbálnej komunikácie môžete zistiť, či druhej osobe neleziete na nervy.Shutterstock
StoryEditor

Leziem mu na nervy alebo ma pozorne počúva? Spoznajte tieto znaky a buďte majstri komunikácie

25.10.2024, 10:00
Životný štýl

Neverbálna komunikácia o nás môže prezradiť naozaj mnoho. Čo si myslíme, ako sa cítime ale dokonca aj to, aký máme názor na druhú osobu. Aj keď sa to možno nezdá, mimiku by sme rozhodne nemali podceňovať. Existuje niekoľko znakov, podľa ktorých môžete odhaliť aj to, že niekoho poriadne štvete alebo mu leziete na nervy. Ak si všimnete niektoré z týchto prvkov, radšej s rozprávaním ihneď prestaňte.

Komunikácia je nevyspytateľná, tak to jednoducho funguje. Niektoré jej zákonitosti sa však môžeme celkom jednoducho naučiť. Stačí len pozorne vnímať seba a ľudí okolo nás.

Som presvedčená o tom, že ak sa niekto s nami nechce rozprávať, alebo ho naše názory štvú, dá nám to okato pocítiť. Aj keď možno na rovinu svoje názory neprejaví, urobí to nenápadne a pomocou svojej mimiky. Práve pri takýchto drobnostiach by ste mali skutočne spozornieť.

Prvý krok, pozrite na ruky

V prvom rade, všímajte si päste. Ako náhle niekto zatína alebo stláča svoje päste, potláča agresiu. Faktom je, že takéto prejavy robíme vtedy, keď sme najviac nahnevaní. Na druhej strane, ak osoba uvoľní svoje ruky a otvorí ich smerom k vám, chce v komunikácii pokračovať. Zaujíma ho čo hovoríte a som presvedčená o tom, že druhú osobu ani náhodou  nehneváte.

Čo prezradí sánka či pery?

Druhý signál je viditeľný o niečom menej, avšak stále je možné ho spozorovať. Sú ním naše sánky. Keď niekto nenápadne zatína sánku, znamená to, že v sebe potláča agresiu. So zatínaním sánky súvisí napríklad aj nepríjemné škrípanie zubami. Ak sa osoba na druhej strane pri vás necíti komfortne, alebo ju vaše rozprávanie jednoducho hnevá, dá vám to zreteľne pocítiť. Taktiež si môžete všimnúť aj napätie v okolí pier. Ak sú neprirodzene zaťaté, nesvedčí to nič pozitívne. Ak sú naopak uvoľnené a prirodzene sa pohybujú, hovorí o to presnom opaku.

Nezabúdajte na nos

Ďalším  zreteľným signálom sú nozdry. Ak ste spozorovali, že osobe s ktorou komunikujete sa zväčšujú nozdry, mali by ste spozornieť. Značí to, že do tela akoby potrebuje dostať viac kyslíka a pripravujeme sa na takzvaný boj. Takéto prejavy zvykneme vnímať u zvierat, často ich však robia aj mnohí ľudia. Tento jednoduchý pohyb je náznakom adrenalínu a skrývanej agresivity. Osoba vám nepriamo naznačuje, že váš prejav ju hnevá alebo doslova vytáča.

Oči, brána do duše

V neposlednom rade, nezabúdajte ani na pohľad. Hovorí sa, že oči sú bránou do duše a je to skutočne tak! Ak ste spozorovali, že osoba s ktorou sa rozprávate, často od vás odvracia pohľad a vyhýba sa očnému kontaktu s vami, niečo nebude v poriadku. Aj jeho oči mieria do zeme, je možné, že ho váš prejav poriadne štve alebo dokonca nudí. Na takéto znaky si dávajte preto veľký pozor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. október 2024 10:02