shutterstock.com
StoryEditor

Káva je náš nový elixír mladosti. Omladzuje pleť, vlasy, telo a myseľ!

13.05.2020, 12:40
Krása a móda
Bez rannej šálky kávy neurobíte ani krok? Dobre robíte! Zázračné účinky kávy nespočívajú len v nabudení organizmu, ale aj v zachovaní mlado pôsobiaceho zovňajšku.

Káva sa považuje za zázračný nápoj, ktorý nám pri konzumácií s mierou dodáva potrebné živiny a napomáha organizmu chrániť sa pred chorobami.
Bohatý zdroj antioxidantov
Prostredie a ovzdušie okolo nás je plné znečistenia a to dáva našej pokožke poriadne zabrať. Vyživenie pleti antioxidantmi zabráni znečisteniu, aby nám zanášalo póry a posilní prirodzené tvorbu ochranných látok kože.
Chráni pred silným slnečným žiarením
Silné pôsobenie UV žiarenia je pre pleť nebezpečné a časom môže vyústiť do vážnejších ochorení kože. Chráňte svoju pleť pomocou kávy proti UV karcinogénom. Kofeín zamedzuje škodlivinám preniknúť hlbšie do vašej pleti a predchádza tvorbe rakoviny kože.
Pre pružnú pleť
Vďaka svojim schopnostiam opravy poškodeného tkaniva hrá káva signifikantnú úlohu v regulácií opätovného rastu buniek, čo vedie ku potrebnej hydratácií a elasticite pleti.
Zlepšuje cirkuláciu krvi
Napomáhaním lepšej cirkulácie krvi bude vaša pleť zdravšia a plná energie. Účinne redukuje opuch tkanív a opuchnutie oblasti očných vačkov.

​Rozjasňujúci kávový peeling
Povzbudí, rozjasní a zregeneruje pleť po odstránení odumretých častí kože. Príprava domáceho peelingu je veľmi jednoduchá a ingrediencie má v doma každý. Všetko čo na peeling potrebujeme je pomletá káva, olivový olej (najlepšie prírodný a stopercentný) a domáci med. Zmiešame 1 PL z každého v menšej sklenenej nádobe a premiešame. Zmes uchovávame v chladničke. Pri použití namočíme prsty do zmesi a jemnými krúživými pohybmi si ju rozmasírujeme po pleti. Nezachádzajme príliš blízko očí, aby sa nám tam pri vymývaní masky z tváre nezaniesli kávové zrniečka.
Maska na rast vlasov
Odstraňovanie odumretých častí tkaniva je rovnako dôležité, ako vonkajšia výživa vlasu. Vmasírovaním mletej kávy do vlasovej pokožky urýchlime a posliníme rast vlasov. Budeme potrebovať pomleté kávové zrniečka, ktoré si aplikujeme na pokožku v oblasti vlasových cibuliek na mokrú hlavu. Masírujeme jednu až dve minúty, potom si vlasy opláchneme teplou – nie horúcou vodou umyjeme s pomocou bežného šampónu až kým sa z vlasov nevymyjú všetky kávové zrná.
Rozjasňovač pleti
Zmiešajme pol šálky mletej kávy s niekoľkými lyžičkami mlieka, kým nezískame konzistentnú pastu. Nanesieme na tvár, necháme pôsobiť 15 minút a upláchneme vlažnou vodou. Maska nám pomôže odstrániť odumreté bunky a tvár zostane žiarivá a svieža.

Zjemnenie efektu „unavených očí“
Káva povzbudzuje prúdenie krvi aj v mikrokapilárach, pomáha redukovať opuchy a je plná antioxidantov. Kedykoľvek si urobíme zalievanú kávu, odložíme si „lóger“ bokom a keď vychladne, dáme ho do chladničky. Nanesieme opatrne na opuchnuté vačky pod očami, nechajme chvíľku pôsobiť a odstránime studenou vodou.

Vedeli ste?
Ako sa začala piť káva:
- Povzbudivé účinky divo rastúcej kávy boli prvýkrát objavené v severovýchodnych oblastiach Etiópie, odkiaľ pochádza aj jej názov kaffa.
- Neskôr sa cez Egypt dostala do južnej časti Arabského polostrova. Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia z Jemenu. Až tu sa káva konzumovala spôsobom, aký poznáme dodnes – pražením semien a ich následným varením.
- V Rusku sa káva pila už od 16. storočia, súčasťou manželského sľubu vraj bolo, že manžel nesmie v žiadnom prípade nechať svoju ženu žiť bez dostatku kávy.
- V Európe sa začala stávať populárnou v 17. storočí. Keď došlo k porážke Turkov pred Viedňou v roku 1683, zabudli tam Turci v panike 500 vriec kávy. Využil ich podnikavý poľský obchodník, ktorý v meste otvoril prvú kaviareň.
- V Taliansku kávu najprv cirkev označila za diablovo dielo. Až pápež Klement VIII tento názor zmenil a stal sa z neho vášnivý milovník čierneho nápoja.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 12:49