Niektoré situácie sú pre ženy obzvlášť stresujúce.pexels
StoryEditor

Hektický životný štýl vplýva negatívne na psychiku. Najmä u tohto pohlavia je stres o niečo výraznejší

10.06.2023, 10:00
Životný štýl

Ženy sú podľa niektorých výskumov ohrozenou skupinou. Je na nich vyvíjaný tlak zo strany zamestnávateľov, rodiny, ale aj spoločnosti. Riešiť počas dňa niekoľko úloh súčasne je rovnako vyčerpávajúce ako snažiť sa naplniť potreby nie len svoje, ale aj celej rodiny.

Mnohým ženám sa po uplynutí pracovnej doby začína druhá šichta. A to v kolotoči domácich povinností ktorých je viac než dosť.

Zvýšený stres

V uplynulých rokoch kedy úradovala pandémia sa z domácností stali v mnohých prípadoch aj kancelárie. Niektorí si tento stav pochvaľujú a zotrvávajú v ňom aj v súčasnosti. U žien sa však objavila zvýšená miera stresu. Takmer 30% žien pociťuje úzkosť a stres v momente kedy musia prerušiť pracovné povinnosti a venovať sa deťom, alebo prácam v domácnosti. Ide pritom o bežné veci ktoré nezaberú viac ako pár minút. Vyvesenie práčky, poskladanie bielizne či zapnutie umývačky riadu. Muži takéto vybočenie z koncentrácie znášajú v porovnaní so ženami oveľa lepšie. Mnohí z nich si však neporiadok či pobehujúce deti okolo nich ani nevšimnú.

Lepšie sú na tom matky

Britské štúdie o miere stresu vplývajúcom na ženy počas práce z domova selektovali ženy na tie bezdetné a tie, ktoré už sú matkami. Zo štúdií vyplýva, že práve matky sa adaptujú oveľa rýchlejšie a sú aj odolnejšie voči stresu. Priority si určujú operatívne podľa toho čo najviac horí a ich schopnosť robiť viacero vecí naraz je závideniahodná. No nie je  to všetko také ružové. Veď pracovné úlohy sa samé nevyriešia a tak vo svojom voľnom čase častokrát dobiehajú to, čo počas dňa nestihnú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 05:21