Mašlička na nohavičkách neslúži len ako dekorácia.dreamstime
StoryEditor

Viete, prečo sa nachádza na prednej strane nohavičiek mašlička? Dôvod vás prekvapí

30.12.2022, 16:00
Životný štýl

Viete, prečo sa na prednej strane takmer každých nohavičiek nachádza mašlička? Tento prvok je na spodnej bielizni už od nepamäti a je taký bežný, že ste sa nad tým doteraz pravdepodobne nikdy nezamýšľali. Dôvody vzniku mašličky na nohavičkách vás nepochybne prekvapia.

Väčšinou, keď si ženy vyberajú spodnú bielizeň, pozerajú sa najmä na strih či farbu. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo má veľké množstvo nohavičiek mašličku? Pravdepodobne nie, pretože ste vždy predpokladali, že tento prvok je len dekoratívny Pritom mašlička sa nachádza na nohavičkách už od nepamäti. Odkiaľ sa zobrala a prečo ju tam výrobcovia ešte stále prišívajú?

Kedysi sa chodilo dole bez

Vznik mašličky je spojený aj so vznikom samotnej spodnej bielizne, ktorej predkom sú bedrové rúška. Nohavičky, ktoré poznáme dnes, sa medzi dámami ujali až v 19. storočí a ako prvé ich nosili najmä baletky, prostitútky a mníšky. U dospelých žien bolo kedysi úplne bežné, že žiadne nohavičky pod oblečením nemali, a preto trpeli častými zápalmi a nachladnutím. Neskôr začali používať šatky, ktoré mali obviazané okolo bedier, ale nosili sa prevažne len počas menštruácie. Až v období renesancie bolo prvýkrát zavedené nosenie nohavičiek, ktoré slúžili na udržiavanie hygieny, na ochranu pred chladom alebo pred odhalením rozkroku pri páde z koňa. Tieto kúsky však nemali všitú gumičku a aby držali na tele, ženy si okolo nich priväzovali stuhu, ktorú umiestňovali dopredu. V súčasnosti môžeme na nohavičkách nájsť mašľu práve na tomto mieste. Toto však nie je jediný dôvod, prečo je mašlička na nohavičkách dodnes.

image

Nohavičky neboli vždy súčasťou bežného oblečenia.

dreamstime

Dôvodov vzniku mašličky je viacero

Mašľa mala v minulosti omnoho viac funkcií. Pred vynájdením elektriny museli ženy často vstávať ešte pred svitaním, aby sa postarali o dobytok a chod domácnosti. Boli preto nútené obliekať sa úplne po tme alebo pri sviečkach. Ako inka mali rozoznať prednú stranu od tej zadnej? Jednoducho, začali si na nohavičky našívať mašličky. Veď predsa, dodnes sa pri obliekaní mnoho žien spolieha práve na túto malú dekoráciu. Muži to mali so spodnou bielizňou oveľa jednoduchšie, pretože ju začali nosiť v podstate len nedávno. Totiž, mužské nohavice boli kedysi navrhnuté tak, aby sa dali nosiť aj bez treniek. Páni tak po tme nemuseli rozonávať prednú stranu od zadnej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:14