Ako vyzeralo chudnutie v minulom storočí?Unsplash
StoryEditor

Mydlo rozpúšťajúce tuk či gumené odevy na potenie: Aj takto sa ženy kedysi snažili schudnúť

10.03.2022, 06:00
Životný štýl
Ženy chudnú snáď odjakživa, v minulosti si však celý tento proces chceli stále nejako uľahčovať, a tak vzniklo napríklad mydlo, ktoré rozpúšťa tuk či gumený odev na potenie. Pozrite sa, ako bizarne kedysi dámy bojovali za štíhlu postavu.

Žiadna paleo, keto diéta či dlhé hodiny strávené v posilňovni. V minulosti sa ženy snažili chudnutie čo najviac uľahčiť, a preto vymýšľali rôzne bizarné prístroje, odevy alebo produkty na rýchle zoštíhlenie. Mnoho z nich však mohlo zdraviu viac uškodiť ako prospieť. Pozrite sa, do akých extrémov dokázali ženy zájsť v minulom storočí.

Gumené korzety na zmenšenie pásu

Korzety majú v súvislosti so zoštíhľovaním veľmi dlhú históriu. Ich úlohou bolo stlačiť rebrá a pľúca, vďaka čomu mohla mať žena omnoho štíhlejší pás. Tento trend sa však v 20. rokoch minulého storočia dostal na oveľa vyššiu úroveň, keď si dámy mohli kúpiť aj gumené modely, ktoré ponúkali redukciu tuku a takmer okamžité zoštíhlenie postavy. Tento odev sa nosil pod oblečením a jeho účelom bolo, že v ňom žena chudla potením. Podobne to bolo aj v 70. rokoch, kedy sa obchodníci inšpirovali gumenými korzetmi a vymysleli saunové obleky, ktoré podporovali ešte viac potenia, a teda aj zvýšenie chudnutia. V skutočnosti takýmto spôsobom z tela ľudia strácali vodu, čo znamená, že boli skôr dehydrovaní ako chudí. Popravde, aj dnes môžeme nájsť v obchodoch podobný produkt, ale ten je vyrobený z nylonu alebo PVC.

Chudnutie pomocou fajčenia

Cigaretová diéta, už samotný názov tejto diéty napovedá, že sa pri jej vymýšľaní nepochybne zabudlo na zdravie. V 20. rokoch minulého storočia sa snažili oklamať a nachytať ženy niektoré cigaretové spoločnosti, ktoré ich presviedčali, že fajčením môžu schudnúť. Áno, určitá pravda na tom je, pretože u niektorých ľudí môže fajčenie potlačiť chuť do jedla, ale zabúda sa na ostatné vedľajšie účinky. Predovšetkým, akýkoľvek úbytok hmotnosti pomocou tabaku môže byť len dočasný. Jednoducho, cigaretová diéta bola propagovaná najsmä s cieľom predaja.  

Bizarná pásomnicová diéta

V časoch viktoriánskej éry vymysleli ľudia diétu, pri ktorej mala pásomnica v tele zjesť väčšinu jedla, ktoré ženy skonzumovali. To znamená, že mohli schudnúť bez toho, aby sa vzdali svojich obľúbených pochúťok. Metóda bola jednoduchá. Najprv prehltli pásomnicu a čakali, kým v tele narastie. Akonáhle bola dostatočne veľká, verili, že začnú chudnúť. Nemysleli však na to, že keď sa pásomnica dostala do tela, musela sa odtiaľ aj dostať von. To bolo možné len pomocou antiparazitných tabletiek alebo návštevou doktora, ktorý na to používal veľmi nepríjemný spôsob. Táto diéta rozhodne nebola bezpečná, pretože ak zjete pásomnicu, ktorá môže narásť až do 30 cm, môžu sa u vás vyskytnúť problémy s konečníkom či vyvinúť epilepsia a demencia.

Kúzelné mydlo rozpúšťajúce tuk

Pri bizarnostiach sa v minulosti medze nekládli a ľudia vymysleli aj kúzelné redukčné mydlo, ktoré malo údajne rozpúšťať tuk. Prostredníctvom záhadnej kombinácie liečivých bylín a chemikálií mala žena doslova možnosť vyčistiť si z tela tuk. Stačilo si urobiť kúpeľ a vydrhnúť telo mydlom. Po tomto procese mala vyjsť z vane ako nový človek. Jednoduché, nemyslíte? Výsledok však priniesol len sklamanie. Áno, toto mydlo možno obsahovalo zložky, ktoré mohli dopomôcť napríklad k poklesu celulitídy, ale nie k zoštíhleniu.

Zoštíhľovacie salóny

Čo si predstavíte pod pojmom kozmetický salón? V prvej polovici 20. storočia mali ženy jasnú predstavu o kráse a tá sa týkala štíhlej postavy, preto existovali takzvané redukčné salóny, kde mohli dámy absolvovať procedúry s prístrojmih určenými na odstránenie tuku. V týchto strojoch nemuseli nič robiť, a práve to lákalo ženskú klientelu. Niektoré dámy naťahovali, iným zabíjali tuk elektrickým prúdom. Ani jeden z týchto vynálezov nebol schválený či efektívny. Takisto neboli ani bezpečné, pretože sa neskôr zistilo, že jedna mladá žena zostala uväznená v nefunkčnom stroji a utrpela pomliaždeniny. Jednoducho, keď chceme niečo rýchlo, nikdy to nemôže dopadnúť dobre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:38