Toto sú dôvody, prečo by ste mali prestať vysedávať a byť aktívnejšie.Unsplash
StoryEditor

Viete, koľko hodín denne strávite sedením? Skoncujte s lenivosťou a naučte sa, ako byť aktívne a fit

13.03.2022, 06:00
Životný štýl
Sedavá práca, veľké množstvo času stráveného na telefóne, pred televízorom alebo za volantom. Bohužiaľ, ak tieto činnosti robíte pravidelne, odzrkadlí sa to najmä na vašom zdraví. Sedavý životný štýl ovplyvňuje funkciu mozgu a znižuje energetický výdaj. Pozrite sa, ako sa ho zbaviť.

Možno si poviete, že veľa sedíte, ale popri tom aj cvičíte, a preto sa nepovažujete za menej aktívneho človeka. Ak však sedeniu a ležaniu venujete veľa času bez prerušenia, bohužiaľ, patríte k ľuďom so sedavým životným štýlom. Ak trávite cez deň viac úsekov bez pohybu, tým je to pre vás ešte horšie. Výskumy dokonca ukazujú, že priemerný človek sedí počas dňa minimálne 6 hodín. A preto je dôležité nielen sa viac hýbať, ale aj menej sedieť. Často si ani neuvedomujeme, koľko hodín cez deň vlastne strávime sedením. Súvisí to najmä so zvýšeným počtom sedavých zamestnaní či potrebou byť neustále online. Pozrite, čo si spôsobíte, ak budete pokračovať v takomto spôsobe života.

Sedením trpí zdravie najviac

Vedeli ste, že dlhodobé neprerušované sedenie môže zvyšovať tuk v oblasti brucha a pásu? Pri sedení si takisto preťažujete bedrovú a krčnú chrbticu, vnútorné orgány sa stláčajú, a tým sa vám môže zhoršiť i dýchanie. Predovšetkým sa u vás môže objaviť častá bolesť hlavy, vznik kŕčových žíl, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, zvýšený krvný tlak či bolesť kĺbov a depresia.

Fyzická nečinnosť patrí dokonca k štyrom hlavným rizikovým faktorom úmrtnosti. U dospelých ľudí môže sedavý životný štýl spôsobiť vznik demencie a celkovo zmeniť štruktúru mozgu spojenú s pamäťou. Dajte si pozor na to, koľko času strávite na stoličke alebo gauči, pretože si to odnesie najmä vaše zdravie.  

Šťastnejšie s lepším výkonom

Aké aktívne by ste mali byť, aby sa o vás nedalo povedať, že máte sedavý životný štýl? V podstate by ste mali využiť každú príležitosť na to, aby ste vstali a čo najviac sa hýbali. Ideálne aspoň na pár minút každú pol hodinu. Ak sa zbavíte sedavého životného štýlu, budete mať oveľa väčšiu šancu dlhšie žiť, cítiť sa zdravšie, lepšie spať, neochorieť a byť šťastnejšie. Niektoré výskumy dokonca ukazujú, že ak budete fyzicky aktívne, môžete zarobiť viac peňazí, zlepší sa váš sexuálny výkon a aj pamäť. Motivácia je dôležitá a toto je len minimum dôvodov, prečo prestať vysedávať a začať sa hýbať.

Koniec vysedávaniu

Existuje milión spôsobov, ako byť aktívnejšie a nepotrebujete na to krkolomné cvičenia. Stačí začať s maličkosťami a pomaly zvyšovať ich náročnosť. Snažte sa chodiť vždy, keď môžete, namiesto výťahu použite schody, robte domáce práce s radosťou, hrajte sa so psom či deťmi, alebo sa popri práci ponaťahujte. Postupne si môžete stanoviť dni či hodiny, kedy budete vykonávať nejakú aktivitu ako napríklad plávanie, turistika, tanec, vonkajšie hry, jóga či beh. Musíte si z týchto činností vytvoriť návyky, pretože iba tak máte šancu nezlyhať a udržať svoj spôsob života v rovnováhe.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:22