Vyskúšajte domáce kúry na bielenie zubov.Unsplash
StoryEditor

Žltý povlak či nepríjemná bolesť ďasien: Toto je 6 domácich kúr pre biele a zdravé zuby

05.03.2022, 10:00
Krása a móda
Mnoho ľudí trápi nepríjemná bolesť ďasien či žlté zafarbenie chrupu. Ako sa môžete jednoducho zbaviť týchto problémov? Pravidelné a správne čistenie je najdôležitejšie pri dosiahnutí bielych zubov. No pridať môžete aj extra starostlivosť pre bielenie v pohodlí domova.

Hollywoodsky úsmev by chcela každá z nás, no nie všetky sme do vienka dostali prirodzene biele zuby. Skôr než zaplatíte stovky eur profesionálom, skúste si pomôcť domácimi kúrami.

Kokosový olej

Jedným z najtradičnejších ľudových liekov na odstraňovanie toxínov z tela je preplachovanie úst kokosovým olejom, ktorý sa dokáže zbaviť baktérií meniacich sa na žltý povlak. Nie len že má príjemnú chuť, ale taktiež obsahuje veľké  množstvo kyseliny laurovej, ktorá je známa svojou schopnosťou znižovať zápal a zabíjať baktérie. Odborníci tvrdia, že pravidelné preplachovanie úst kokosovým olejom zbavuje chrup zažltnutého vzhľadu či zápalu ďasien. Ak túžite po bielych a zdravých zuboch, vložte si jednu polievkovú lyžicu oleja do úst a preplachujte približne 15 – 20 minút. Keďže kokosový olej neobsahuje kyseliny ani iné zložky, nemôže porušiť zubnú sklovinu. Túto metódu môžete robiť každý deň a za pár týždňov očakávať prvé výsledky.

Sóda

Sóda bikarbóna má prirodzene bieliace schopnosti, a preto je aj obľúbenou zložkou niektorých zubných pást. Jedlá sóda pomáha odstraňovať povrchové škvrny na zuboch a zabraňuje množeniu baktérií v ústach. Ak chcete tento účinný spôsob vyskúšať, zmiešajte jednu čajovú lyžičku sódy s dvomi lyžičkami vody a pomocou kefky si zuby vyčistite. Okrem bielenia zubov je tento postup vhodný aj na odstránenie nepríjemného dychu. Sóda má totiž antibakteriálne vlastnosti, a práve baktérie majú na svedomí zápach z úst.

Jahody a ananás

Určite viete, že žuvanie surového ovocia či zeleniny pomáha udržať zuby zdravé. Špeciálne jahody a ananás odstránia z chrupu zubný povlak a pomôžu k ich vybieleniu. V jahodách sa totiž nachádza kyselina jablčná, ktorá vás môže zbaviť zažltnutého vzhľadu. Ananás zas obsahuje enzým, ktorý má schopnosť odstraňovať škvrny zo zubov. Stačí, ak zmiešate roztlačené ovocie s jednou lyžičkou sódy bikarbóny a potriete na zuby. Túto kúru by ste mali opakovať minimálne dvakrát do týždňa.

Šupka z pomaranča, citróna či banánu

Potrebujete sa zbaviť žltého povlaku spôsobeného fajčením či pitím kávy? Odborníci tvrdia, že niektoré šupky citrusových plodov obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá dokáže pomôcť pri bielení zubov. Patrí sem najmä šupka z citróna, pomaranča, mandarínky, ale aj banánu. Stačí, ak si šupkou jemne potierate zuby minimálne dve minúty. Tento jednoduchý spôsob môžete vykonávať každý deň a po pár týždňoch uvidíte prvé výsledky.

Aktívne uhlie

Na odstránenie žltého povlaku môžete použiť aj aktívne uhlie, ktoré je schopné zbaviť sa pigmentov či škvŕn zo zubov, pretože je vysoko absorbčné. To znamená, že zbavuje ústnu dutinu baktérií a toxínov. Zoberte jednu kapsulu aktívneho uhlia, rozdrvte ho a naneste na kefku. Jemne čistite zuby pomocou krúživých pohybov asi dve minúty. Napokon vypľujte a vypláchnite. Ak máte citlivé ďasná, môžete si uhlie jednoducho potrieť na zuby a nechať pôsobiť dve minúty. Pri pravidelnom opakovaní tejto kúry uvidíte výsledky už po štyroch týždňoch.

Kurkuma

Toto populárne korenie s pôvodom v ďalekej Ázii sa už niekoľko tisíc rokov používa ako liečivý bylinný prostriedok. Ide o prírodné antiseptikum, ktoré sa postará o žiarivo biely úsmev a potrebnú ústnu hygienu. Kurkuma tiež dokáže pomôcť pri zápale či bolesti ďasien, ako aj pri problémoch so zubnou sklovinou. Zmiešajte v rovnakom pomere kokosový olej s kurkumou a pomocou kefky si nanášajte zmes na zuby. Pred vypláchnutím zmes nechajte ešte v ústach pôsobiť. Zuby si napokon dôkladne vyčistite pastou a vypláchnite. Výsledok uvidíte okamžite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:07