Nedáte na svojho zvieracieho miláčika dopustiť? Robíte dobre aj zo zdravotného hľadiska.Pexels/Gustavo Fring
StoryEditor

Mačacie videá či vtipné zábery psov. Terapia zvieratami funguje aj cez internet a môže pomôcť vášmu zdraviu

16.04.2022, 10:00
Zdravie
Určite ste niekedy pri bezduchom prezeraní Instagramu natrafili na milé zvieracie video. Nemusel to byť vyslovene zlý deň, no pohľad na rozkošné šteniatko vám zdvihol náladu. Už vtedy ste zažili zvieraciu terapiu.

Čaro zvierat spočíva v ich oddanosti. Je im jedno aké máte postavenie, koľko zarábate či ako vyzeráte. V momente, keď si vytvoríte vzájomné puto, stanú sa pre vás parťákmi na celý život. Ide to aj vtedy, ak sa vám stal nejaký úraz, po ktorom je nutná rehabilitácia. Ich prítomnosť dokáže odpútať myseľ od pochmúrnych myšlienok a môžete sa tak sústrediť na liečbu. Zvieratá sú plnohodnotnou lekárskou pomôckou pri liečbe fyzických, ale aj duševných problémov.

Psy vyčaria úsmev na tvári

Pet terapia, respektíve terapia zvieratami, je čoraz populárnejším nástrojom na zmiernenie bolesti či vedľajších príznakov rôznych ochorení. Hlavným zámerom je pomoc pri zotavení sa zo zdravotného problému alebo duševnej poruchy. Psy a mačky sú najpoužívanejšími pomocníkmi, menej zvyčajné sú ryby, morčatá alebo kone. Využívajú sa v závislosti od terapeutického plánu, najprv však musia prejsť rôznymi testami.

Nedávna štúdia mala za cieľ zistiť, či má konkrétna psia terapia nejaký vplyv na psychickú pohodu pacientov. Približne 70% oslovených ľudí ležalo na nemocničnom lôžku s pretrvávajúcimi bolesťami. Každý z nich dostal vrátane bežnej lekárskej starostlivosti desaťminútovú návštevu terapeutického psa a čakalo sa na výsledok.

Pomocou podrobného prieskumu vedci hodnotili pacientov rovno trikrát. Rozprávali sa s nimi krátko pred príchodom sestričiek,  hneď ako sa stretnutie skončilo a nakoniec 20 minút po ňom. Výsledky boli viac než dobré – pacienti hlásili významné zníženie bolesti, úzkosti a depresie. Terapia zahŕňajúca psy vie takisto znížiť krvný tlak a srdcovú frekvenciu.

Mačacie pradenie vás zbaví úzkosti

Mačky najčastejšie terapeuti prinášajú do škôl a opatrovateľských zariadení. Starší ľudia sú v domovoch dôchodcov sami, blízki ich navštevujú sporadicky a nemajú sa s kým porozprávať. Nanešťastie, takýto stav je pomerne častý. Prítomnosť zvierat, hoci nerozprávajú, dokáže seniorom zamestnať myseľ a deti zas zabaviť na dlhší čas. Zároveň sa naučia slušnému správaniu voči živým tvorom.

Dôchodcom, ktorým bola pridelená mačacia terapia trikrát týždenne počas šiestich týždňov, sa výrazne zlepšil zdravotný stav. Ustúpili im symptómy zapríčiňujúce depresiu hladina krvného tlaku ostala v norme. Predpoklady sa teda potvrdili -  pobyt v prítomnosti mačky zlepšuje náladu a znižuje pocity osamelosti. Hra s mačkou a fyzický kontakt prostredníctvom hladenia a objímania navodzuje pokoj, nehovoriac o pradení zmierňujúcom stres.

Kone pomôžu so zvládaním emócií

Hipoterapia, teda liečba za asistencie koní, je užitočná najmä pre mladých ľudí, ktorí majú problémy s duševným zdravím a správaním. Tradičná terapia založená na komunikovaní by bola pre nich ešte veľkou výzvou, preto sa najprv naučia starať sa o tieto elegantné tvory.

Jazdenie na koni poskytuje fyzické a emocionálne výhody aj deťom so zdravotným postihnutím. Pomáha zlepšiť ich rovnováhu, držanie tela a zameriava sa aj na pohyb očí a rúk. Môže tiež pomôcť deťom naučiť sa dôverovať ľuďom a vedieť reagovať v rozličných sociálnych situáciách.

Ukázalo sa, že terapeutická jazda na koni zlepšuje symptómy PTSD, teda posttraumatickej stresovej poruchy aj u dospelých. Okrem jázd sa využíva prístup ku koňom ako k domácim miláčikom. Prospešné je najmä pre ľudí bojujúcimi so závislosťou. Koňa kŕmia, upravujú, prechádzajú sa s ním, tým pádom si odpútajú myseľ od nezdravých návykov.

Výhody zvieracej terapie

Terapia zvieratami sa tvorí tak, aby bola šitá na mieru podľa okolností toho, kto ju potrebuje. Všetky „sedenia“ sa zaznamenávajú, nech lekár dokáže zhodnotiť vaše pokroky. Pravidelnými stretnutiami môžete dosiahnuť:

  • zlepšenie motoriky a pohybu kĺbov
  • zdravú sebaúctu
  • zvýšenie verbálnej komunikácie
  • rozvíjanie sociálnych zručností
  • ochotu zapájať sa do spoločenských aktivít
  • motiváciu začať s novými aktivitami, napr. s cvičením

Nie je to teda iba o odstránení napätia a nervozity. Zvieratá prinášajú pokoj, ktorý má dopad aj na fyzické zdravie, preto stále platí, že (nielen psy) sú vašimi najlepšími priateľmi. Oplácajte im to láskou, ktorá vás nezraní, práve naopak, budete sa cítiť silnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:01