Gaslighting je forma manipulácie, ktorú možno denne zažívate a ani o tom neviete.Pexels
StoryEditor

Poznáte gaslighting? Táto forma manipulácie je častejšia než si myslíte

13.02.2022, 10:00
Vzťahy
Gaslighting je forma psychického týrania, pri ktorej osoba alebo osoby nútia niekoho spochybňovať jeho zdravý rozum, vnímanie či dokonca spomienky. Ľudia, ktorí si prechádzajú týmto citovým vydieraním, sú často zmätení, úzkostliví a prestávajú si dôverovať.

Termín gaslighting pôvodne pochádza z drámy Patricka Hamiltona z roku 1938 a filmu Gaslight z roku 1944. V oboch z nich dochádza k situácii, kedy manžel manipuluje so svojou ženou tvrdením, že má halucinácie, aby si myslela, že má duševnú chorobu.

Zhrnieme si najtypickejšie znaky, príklady a príčiny gaslightingu. Dôležité sú takisto aj spôsoby ako na tento druh manipulácie reagovať, prípadne kedy vyhľadať pomoc.

Gaslighting sa častokrát vyvíja postupne, takže pre človeka nie je vždy jednoduché ho odhaliť. Podľa Národnej horúcej linky pre domáce násilie (National Domestic Violence Hotline) ide o viaceré techniky gaslightingu, ktoré osoba využíva na svoju potenciálnu obeť.

1. Kontrovanie v tomto prípade ide o osobu, ktorá spochybňuje niečie spomienky, čiže vám kontruje a spochybňuje sled udalostí, ako si ich pamätáte vy. Napríklad tvrdeniami v zmysle, že si nikdy veci nepamätáte presne, alebo že máte zlú pamäť.

2. Zadržiavanie - Keď niekto zadržiava, je to v prípade gaslightingu myslené ako odmietanie zapojiť sa do rozhovoru. Osoba používajúca túto techniku ​​môže predstierať, že vám nerozumie, aby sa s vami nemusela baviť. Veľmi častá je tvrdenie, že dotyčný netuší, o čom hovoríte, čím vám klesá sebavedomie a uvažujete, či ste naozaj zrozumiteľné.

3. Trivializácia - K takémuto prípadu dochádza, keď človek podceňuje alebo ignoruje pocity druhej osoby. Môže ju obviňovať z prílišnej citlivosti alebo z prehnanej reakcie, aj keď sú jej obavy a pocity opodstatnené.

4. Popieranie - Popieranie je taktikou osoby, ktorá predstiera, že zabudla na určité udalosti alebo na spôsob, ako k nim došlo. Popiera, že niečo povedala či urobila, dokonca môže človeka obviniť z vymýšľania si.

5. Odklonenie - Pomocou tejto techniky osoba zmení smerovanie diskusie a namiesto toho spochybňuje dôveryhodnosť druhej osoby.

6. Stereotypizácia - Článok v American Sociological Review uvádza, že osoba využívajúca techniky gaslightingu môže zámerne používať negatívne stereotypy o pohlaví, rase, etnickom pôvode, sexualite, národnosti alebo veku, aby vami manipulovala. Môže sa vysmievať žene, že je iracionálna alebo bláznivá, ak vyhľadá pomoc, napríklad pri zneužívaní v práci.

Gaslighting môže zažiť každá z nás, tento jav sa vyskytuje najmä v intímnych vzťahoch a sociálnych interakciách, pri ktorých existuje nerovnováha síl.

Národná horúca linka pre domáce násilie uvádza, že osoba, ktorá zažíva gaslighting, (sa) môže:

  • Cítiť zmätene,
  • ťažko prijímať jednoduché rozhodnutia,
  • často pýtať, či nie je príliš citlivá,
  • stať utihnutá alebo nespoločenská,
  • násilníka neustále ospravedlňovať, 
  • cítiť beznádejne, bezradne, bezcenne alebo neschopne.

Ako reagovať?

Gaslighting má veľký vplyv na duševné zdravie, preto je nevyhnutné, aby ľudia, ktorí ho zažívajú, neostali ticho. Ako však získať „dôkazy“ o zneužívaní?

  • Píšte si tajný denník - Umožní vám to sledovať udalosti aj spätne, vrátane dátumu, času a podrobností o tom, čo sa skutočne deje.
  • Hovorte s blízkymi Táto rada vám môže pomôcť získať vonkajší pohľad na situáciu a vytvoriť si externý, objektívny názor.
  • Fotografovanie a hlasové poznámky - Týka sa to najmä tých ľudí, ktorí už skutočne nevedia, či sa niečo stalo, alebo ich klame pamäť. Človek si overí fakty vo svojich spomienkach a pripomenie si, že si veci nevymýšľa.

Okrem toho, že môžete príznaky gaslightingu hľadať na sebe ako na obeti, pozrite sa aj na osobnosť násilnika. Väčšina psychických tyranov máva poruchy osobnosti akou je aj narcizmus, ktorý sa prejaví neustálou potrebou obdivu alebo pozornosti či nedostatkom empatie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:22