Cvičenie môže okrem zlepšenia vašej kondície priniesť množstvo ďalších benefitov.Pixabay
StoryEditor

Pravidelné cvičenie prináša množstvo benefitov: Na zlepšenie kondície netreba náročný tréning

18.02.2022, 10:00
Životný štýl
Ak cítite, že vám v chýba energia, jednou z prvých volieb by malo byť cvičenie. Nemusí ísť pritom o žiadne zložité a namáhavé cviky, pretože existuje viacero druhov fyzickej aktivity ako je plávanie, beh, jogging, chôdza, alebo tanec, ktoré vám prospejú, ani nebudete vedieť ako.

Akýkoľvek pohyb nútiaci naše svaly pracovať, môžeme pokladať za cvičenie. Telo spaľuje kalórie a každá aktivita prispieva k širokej škále zdravotných, ale i psychických výhod. Fyzická aktivita má účinky, ktoré pomôžu nielen telu, ale i mozgu či dokonca ovplyvnia dobrú náladu.

1. Budete sa cítiť šťastnejšie

Je dokázané, že cvičenie dokáže zlepšiť náladu, no najmä znížiť pocity depresie, stresu a úzkosti. Vyvoláva zmeny v častiach mozgu, ktoré regulujú spomínané nevyžiadané stavy. Navyše, tréning môže zvýšiť produkciu endorfínov, o ktorých je známe, že pomáhajú vytvárať pozitívne pocity. Nezáleží na tom, aký intenzívny váš tréning bude – nálada sa vám zlepší bez ohľadu na mieru fyzickej aktivity.

2. Poďakujú sa svaly a kosti

Jedným z nevyžiadaných dôsledkov starnutia je ubúdanie svalovej hmoty a celkovej funkcie svalov, čo môže viesť k zvýšenému riziku zranení. Dalo by sa povedať, že pravidelná fyzická aktivita je viac ako nevyhnutná. Najbežnejším príkladom na budovanie svalov môže byť vzpieranie, a to v kombinácii s dostatočným príjmom bielkovín.

Cvičenie vo všeobecnosti uvoľňuje hormóny na podporu schopnosti svalov absorbovať aminokyseliny, čo im v konečnom dôsledku pomáha rásť a znižuje ich rozpad.

3. Nižšie riziko chronických ochorení

Nedostatok pohybu a prílišná strnulosť vedú pomaly, ale isto k vzniku chronických ochorení. Bolo preukázané, že aktívne cvičenie zlepšuje citlivosť na inzulín, zdravie srdca a celého tela. Vplyv má aj na zníženie krvného tlakuhladiny cholesterolu.

Pomocou cvičenia môžeme predovšetkým predísť srdcovým ochoreniam, cukrovke, viacerým druhom rakoviny či hypertenzii. Naopak jeho nedostatok, hoci aj z krátkodobého hľadiska, vedie k najtypickejšiemu príznaku, a to zvýšeniu brušného tuku, ktorý v mnohých prípadoch súvisí so vznikom uvedených chorôb. 

4. Vplyv na zdravie pokožky

Pokožka môže byť ovplyvnená množstvom oxidačného stresu vo vašom tele. Oxidačný stres nastáva, keď antioxidačná obrana tela nedokáže opraviť poškodenie buniek spôsobené zlúčeninami známymi ako voľné radikály. To môže poškodiť štruktúru buniek a negatívne ovplyvniť vašu pokožku.

Pravidelné cvičenie môže reálne zvýšiť produkciu prirodzených antioxidantov v tele, ktoré neskôr pomáhajú chrániť bunky. Rovnakým spôsobom môže cvičenie stimulovať prietok krvi a vyvolať adaptáciu kožných buniek, čo môže pomôcť oddialiť prejavy starnutia pokožky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:53