Liečivý zázrak v podobe ginka zmierni bolesť hlavy či úzkosť.Unsplash
StoryEditor

Vylieči bolesť hlavy, potlačí úzkosť. Zázračné ginko nie je len pre staršie ročníky

13.02.2022, 14:00
Zdravie
Ginko sa v čínskej medicíne pestuje už tisícky rokov najmä pre jeho zdravotné účinky. Dokáže vyliečiť bolesť hlavy, znižuje úzkosť a zlepšuje zdravie mozgu. Tento liečivý zázrak možno poznáte z lekárničky svojej babky, ale nemal by chýbať v dennej dávke výživových doplnkov ani u mladších ročníkov. Pozrite sa, aké ďalšie zdravotné benefity v sebe ukrýva.

Ginko je strom pôvodom z Číny, ktorý sa pre liečivé účinky pestuje už tisícky rokov. Keďže je to jediný žijúci člen zo starovekého radu rastlín, zvykne sa o ňom hovoriť aj ako o živej fosílii. V tradičnej čínskej medicíne sa používajú najmä jeho listy a semená. V Európe ho nájdeme v podobe rôznych extraktov, ktoré sa vyrábajú predovšetkým z listov. Ginko je spájaný s veľkým množstvom zdravotných benefitov, ktoré v sebe ukrýva. Obsahuje totiž silné antioxidanty, ktoré dokážu bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov vznikajúcich pri premene potravy na energiu alebo detoxikácii. Tie sú schopné poškodzovať zdravé tkanivá, čím prispievajú k zrýchlenému starnutiu a rozvoju ďalších chorôb. Pozrite sa, čo všetko tento liečivý zázrak dokáže.

Zlepšuje funkciu mozgu a lieči bolesť hlavy

Zápal je síce súčasťou prirodzenej reakcie tela na zranenie alebo cudzorodej látky, ale nie je dvakrát najpríjemnejšou záležitosťou. Extrakt z ginka však môže pomôcť pri zmiernení rôznych druhov zápalov, ako napríklad pri artritíde, ochorení čriev, rakovine alebo mŕtvici.

Taktiež je ginko schopné zlepšovať zdravie srdca či zvýšiť prietok krvi pomocou rozšírenia ciev. Jednou z najdôležitejších zázračných schopností, ktoré výťažok z tejto rastliny má je, že dokáže znižovať symptómy psychických porúch ako úzkosť, stres, depresia, demencia či Alzheimerova choroba. Ak mávate problémy s učením či pamäťou, skúste zaradiť ginko k vašej dennej dávke výživových doplnkov, pretože zlepšuje funkciu mozgu, duševnú výkonnosť a zvyšuje pocit pohody.

Rovnako sa na tento výživový doplnok môžu zamerať ľudia so zhoršením zrakom či bežnými problémami ako bolesť hlavy alebo migréna, ktoré ginko dokáže vyriešiť. Keďže má protizápalové účinky, môže zmierniť aj symptómy spojené s ochoreniami dýchacích ciest. Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že má schopnosť zlepšiť a vyliečiť sexuálnu dysfunkciu, ako napríklad nízke libido.

Užívajte v rôznych formách

Najčastejšie formy, v akých sa ginko predáva, sú kapsuly, tablety, tekuté extrakty či sušené listy v podobe čaju. Odborníci tvrdia, že najefektívnejšie výsledky môžete z tejto liečivej rastliny dosiahnuť užívaním extraktu. Nemali by ste ho skúšať jesť surové, pretože jeho semená sú veľmi jedovaté. Aby ste vášmu telu nespôsobili vážne škody, najvhodnejšie je prijímať ho v niekoľkých malých dávkach počas dňa a nie nárazovo. Pre začiatok skúste užívať menšie množstvo, ktoré budete postupne zvyšovať. Pri pravidelnom užívaní sa požadované výsledky môžu dostaviť už po prvých štyroch týždňoch.

Je ginkgo bezpečné?

Má konzumácia ginka s tak veľkými množstvom liečivých účinkov aj nejaké nevýhody? Samozrejme, ak máte horšie zdravotné problémy, je potrebné, aby ste sa predtým než začnete užívať ginko, poradili so svojím lekárom. Vo všeobecnosti je však pre väčšinu ľudí bezpečné, aj keď existuje niekoľko prípadov, kedy by mohlo spôsobiť vážne poškodenie. Ak ste alergické na niektoré rastliny alebo užívate lieky, ktoré sa nezhodujú s ginkom, môžu sa u vás objaviť vedľajšie účinky ako nevoľnosť, hnačka, závraty, bolesť hlavy či brucha. Jednoducho, ako pri každom doplnku, je dôležité, aby ste sa pred jeho užitím poradili so svojím lekárom alebo môžete na malom množstve vyskúšať, či je pre vás vhodné alebo nie.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:09