Zdravý životný štýl nám pomôže bojovať s mnohými závažnými chorobami vrátane demencie.Pixabay
StoryEditor

Zdravé srdce dokáže ochrániť aj váš mozog. Akým spôsobom zmeniť svoj životný štýl a predísť tak demencii?

19.02.2022, 12:00
Zdravie
Keď sa povie demencia, azda každý z nás si predstaví trvalý a smutný scenár tejto závažnej choroby. Dobrou správou ale je, že až 40% diagnóz možno predísť či oddialiť ich, a to za predpokladu zmeny niekoľkých návykov.

Demencia je duševné ochorenie postihujúce ľudí vo vyššom veku, kedy dochádza k postupnému úbytku kognitívnych, teda poznávacích funkcií. Ide predovšetkým o pamäť, intelekt motiváciu. V súčasnosti však demencia môže zasiahnuť aj mladších ľudí.

Zhoršenie pamäte a zníženie intelektu následne vedie k mnohým komplikáciám, ktoré bránia v práci, štúdiu či v chuti učiť sa novým veciam. K dôsledkom patria aj  problémy s rečou, orientáciou a myslením.

Pri starších ľuďoch sa pridružujú aj ďalšie problémy, ako napríklad vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia alebo vysoká hladina cukru v krvi. Nasledujú zápaly a oxidačný stres, keď ochranné antioxidanty prehrávajú boj s voľnými radikálmi, čo spôsobuje poškodenie ciev či zníženie toku krvi a kyslíka do mozgu. Bez dostatku kyslíka tak nemôžu mozgové bunky efektívne fungovať a nakoniec odumrú.

Ak sa však rozhodneme zmeniť nezdravé návyky, môžeme ochrániť naše srdce, ale aj znížiť riziko demencie. Prezradíme vám niekoľko tipov, pomocou ktorých zmeníte svoj životný štýl rýchlo a jednoducho.

1. Ryby každý týždeň

Je známe, že mastné ryby ako losos, sardinky a makrely sú bohaté na omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny. Omega-3 majú protizápalové účinky a taktiež sa pri nich preukázalo, že výrazne znižujú krvný tlak. Podporujú štruktúru a funkcie našich mozgových buniek a pokladáme ich za esenciálne živiny, ktoré musíme prijímať z našej stravy. Platí to najmä s pribúdajúcim vekom, keďže zníženie týchto kyselín je spojené s rýchlejším úbytkom kognitívnych funkcií.

2. Rastlinné potraviny

Ako prevencia by vám na jedálnom lístku nemali chýbať napríklad listová zelenina, extra panenský olivový olej, čučoriedky, orechy strukoviny. Obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, vrátane polyfenolov, flavonoidov, karotenoidov, vitamínu C a vitamínu E. Tieto mikroživiny majú antioxidačné aj protizápalové účinky zlepšujúce fungovanie našich ciev.

Strava s vysokým obsahom rastlinných potravín preukázala zlepšenie krvného tlaku a reguláciu glukózy. Bola tiež spojená s nižšou mierou poklesu kognitívnych funkcií a v konečnom dôsledku aj menším rizikom výskytu demencie.

3. Menej spracovaných potravín

K priemyselne spracovaným potravinám patria tie, ktoré sú chemicky upravené alebo vyrobené z rafinovaných surovín či umelých látok. Ide prevažne o výrobky z bielej múky a cukru, vyprážané jedlá, fast foody, sladkosti, ale aj rozličné polotovary, rafinované oleje a sladené nápoje.

Častokrát sú tieto potraviny spájané s hypertenziou, cukrovkou 2. typu a obezitou. Ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť stratu výhod vyplývajúcich zo zdravšej stravy. Vhodné je konzumovať celé zrná, ako ovos, raž, pohánka a jačmeň, obsahujúce vlákninu, vitamín B, E, horčík a fytonutrienty, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Pri už rafinovaných obilninách, typu biely chlieb, ryža alebo aj cestoviny, mnohé z týchto prospešných živín totiž chýbajú.

4. Pravidelné cvičenie 

Fyzická aktivita môže znížiť zápal a krvný tlak, zároveň zlepšiť fungovanie krvných ciev. To všetko pomáha telu dodávať do mozgu viac kyslíka a zároveň zlepšovať pamäť.

Dospelí by sa mali pohybovať oveľa častejšie, vyhýbať sa opakovanej nečinnosti, ako napríklad časté a zdĺhavé pozeranie televízie, a začleniť cvičenie do svojej pravidelnej rutiny.

Kľúčom k formovaniu dlhodobých cvičebných návykov je výber fyzických aktivít, ktoré sa vám páčia a vyhovujú vám. Následne stačí prejsť k postupnému zvyšovaniu dennej aktivity. Akýkoľvek pohyb, ktorý zvyšuje srdcovú frekvenciu možno totiž klasifikovať ako fyzickú aktivitu. Ak pre vás cvičenie nie je to pravé orechové, vyskúšajte záhradkárčenie, bežnú chôdzu alebo dokonca aj domáce práce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:28