Ranný sex nie je len o rozkoši, ale má množstvo prospešných benefitov.dreamstime/Katarzyna Bialasiewicz
StoryEditor

Lepší ako káva. 5 dôvodov, prečo by ste mali začať s ranným sexom!

12.04.2023, 13:00
Vzťahy

Pre niektoré z nás býva ráno problém rozdeliť si čas tak, aby sme stihli rýchle raňajky, procedúry v kúpeľni a napokon vyzerali, akoby nás to nič nestálo. Ak sa však pokúsite vtesnať do rutiny aj rannú rýchlovku, čaká vás hneď niekoľko lákavých benefitov.

Na tom, že ranný sex sa skutočne vypláca sa zhodol nejeden odborník. Má podobné účinky ako ranný beh, akurát je oveľa príjemnejší a nemusíte ani vyjsť z postele. Zlepšuje náladu, dodáva energiu a naladí nás do celého dňa omnoho rýchlejšie než veľká šálka kávy.  

Deň začnete prívalom dobrej nálady

Oxytocín, tiež nazývaný hormón lásky, uvoľňuje hypofýza mozgu. „Tento hormón sa u oboch partnerov uvoľňuje počas orgazmu a je dokonca taký silný, že posilňuje puto medzi nimi,“ hovorí odborník na funkčnú medicínu doktor Will Cole. Štúdie tiež ukázali, že zvýšená hladina oxytocínu má súvis s mierou našej životnej spokojnosti a nižším výskytom depresie. Nezaostávajú ani endorfíny, ktoré spúšťajú pozitívne pocity a zmierňujú akúkoľvek bolesť. Nie je novinkou, že rozkoš a sex vedú k celkovému zníženiu napätia, telo i myseľ sú podľa sexuologičky Jess O´Reilly po orgazme „prirodzene zresetované“. Keďže nás táto dobrá nálada neopustí ani počas dňa, vyskúšajte začať s novou rutinou napríklad v pondelok ráno.

Ranný sex sa rovná ľahkému tréningu

Ak vaše plány zájsť si ráno do posilňovne neustále sabotuje dlhší spánok, ranný sex môže byť tou najlepšou náhradou. Prináša so sebou totiž takmer identické výhody ako aj ľahký tréning. O akých fyzických výhodách hovoríme? Najčastejšie ide o zrýchlený metabolizmus, úľavu od stresu a spaľovanie kalórií, ktoré sa deje už pri bozkávaní!

Vaše telo je na sex pripravené

K dobrému sexu prispieva veľa faktorov a súčasťou tejto skladačky sú aj hladiny hormónov. Keďže hladiny estrogénu a testosterónu sú najvyššie ráno, sexuologička tvrdí, že sa tiež zvyšuje stupeň sexuálnej túžby a ranné hodiny sú tak pre sex ideálne. Nadpriemerné hodnoty má aj naša energetická hladina, čo je ďalší dôvod na zváženie tejto nenáročnej alternatívy. Ranný sex je jednoduchší aj pre mužov, a to kvôli rannej erekcii a vysokej hladine už spomínaného testosterónu. Niektoré štúdie zasa ukázali, že my ženy mávame po prebudení silnejší orgazmus.

Ranný sex vás rozžiari

Skoré šantenie vás môže naladiť nielen dobrými pocitmi, ale aj na to, aby ste po zvyšok dňa vyzerali čo najlepšie. „Ranný sex vám môže dodať sviežu žiaru, pretože zvýšená cirkulácia krvi je spojená s oslnivou pokožkou a zdravými vlasmi,“ vysvetľuje sexuologička.Viacerí odborníci označili sex vo všeobecnosti za kľúč k mladšiemu vzhľadu, a to vďaka jeho úlohe pri uvoľňovaní oxytocínu.

Krása spontánnosti

Najkrajším benefitom ranného sexu je jednoznačne spontánnosť. Nemusíte nič plánovať, rozmýšľať čo si oblečiete či ako budete vyzerať. Je to nádherný a tak prirodzený moment, že si len ťažko viete predstaviť lepší začiatok dňa. Dôležité je ale necítiť pri ňom žiaden tlak, nebrať ho ako povinnosť a zbytočne nenaťahovať. Ak chcete, aby sa ranný sex stal rituálom, pravdepodobne ho budete musieť výrazne skrátiť, aspoň počas pracovného týždňa. „Nie všetko musí byť maratón,“ uzatvára O´Reilly.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:39