Nie len ženy, ale aj muži zažívajú obdobie prechodu.Unsplash
StoryEditor

Znížené libido či horší psychický stav. Nie len ženy, ale aj muži zažívajú obdobie prechodu

10.02.2022, 16:00
Vzťahy
Ženskú menopauzu poznajú ľudia už po stáročia. Avšak to, že podobný prechod zažívajú aj muži, sa zistilo až v 40. rokoch minulého storočia. Pri andropauze dochádza napríklad k zníženiu libida či zhoršeniu psychického stavu. Pozrite sa, ako ju môžete u partnera spoznať.

Obdobie mužského prechodu sa nazýva andropauza a súvisí s poklesom tvorby hormónu testosterón. Na rozdiel od menopauzy, pri mužskom prechode nie je pokles testosterónu až tak výrazný, a preto táto fáza trvá o niečo dlhšie. Vo všeobecnosti sa u pánov začnú prejavovať prvé príznaky okolo štyridsiatky. Testosterón je zodpovedný za sexuálny život, dôležitý pre fyziológiu tela a taktiež vplýva na psychiku. Andropauza nie je nič negatívne, tak ako u žien, aj u mužov ide o prirodzenú súčasť života. Aj keď sa u každého môže prejavovať inak, celkovo pokles testosterónu so sebou nesie viacero negatívnych javov. Pozrite sa, ako môžete u svojho partnera spoznať prvé príznaky jeho prechodu.  

Priberanie na váhe či strata ochlpenia

Čo sa týka fyzických príznakov, andropauza oslabuje najmä kosti, ktoré sú potom náchylnejšie na zlomeniny. Tým sa pre muža sťažuje celkový fyzický výkon a v priebehu niekoľkých rokov sa môže aj dobre stavaný chlap zmeniť na vychudnutého s krehkými kosťami. Bežný je však aj opak, a to priberanie na váhe, pretože ak v tele dôjde k zníženiu fyzickej aktivity, telo si začne ukladať kalórie. Taktiež môžete andropauzu spoznať podľa zvýšeného množstva vypadaných vlasov, fúzov či iného ochlpenia. Pokožka sa môže viac vysušovať a na mužskej tvári sa začne tvoriť čím ďalej, tým viac vrások. Častým príznakom je i únava, kedy muž postupne stráca vitalitu, kondíciu či celkovo motiváciu na robenie obyčajných činností.

Trpia partnerské či rodinné vzťahy

Pri andropauze sa u mužov oslabuje aj psychický stav. Ide napríklad o pocit vyhorenia, slabosti či nezáujmu. Chlap v prechode stráca chuť na svoje záľuby či koníčky, ktoré nahrádza neustálou potrebou po odpočinku a tichu. Tým, že sa u muža dejú takéto životné zmeny, prestáva si veriť a postupne sa začne všetkého vzdávať. Človek, ktorý sa doposiaľ neustále usmieval, sa mení na hundroša, ktorý uteká pred problémami a radšej sedí doma na gauči či v krčme. U muža je andropauza tak silná, že mu môže radosť zo života úplne zmiznúť a s ňou aj záujem o chod domácnosti. V niektorých prípadoch sa môže objaviťaj strata pamäti. Najčastejším problémom pri mužskom prechode je zvýšenie stavu mrzutosti, ktorou potom trpí najmä vzťah s partnerkou a priateľmi.

Strata chuti na sex

Samozrejme, pri andropauze dochádza aj k zmenám v sexuálnom živote. Únava, pocit zlyhania či nízke libido môžu priviesť vášho partnera k nečinnosti v spálni. Tým, že stráca fyzický výkon a zhorší sa mu aj psychický stav, milostný život sa zo vzťahu môže úplne vytratiť, keďže na intimitu mu už nezostane žiadna energia. Zároveň je to obdobie, kedy sa páni stávajú sebeckými a sú radi, ak dokážu uspokojiť aspoň oni, no partnerku im už nezostávajú sily. Práve v období prechodu sa mnoho šťastných vzťahov či manželstiev rozpadáva.

Ak ste sa v tom našli a máte podozrenie, že vaša polovička prekonáva túto hormonálnu zmenu, je dôležité, aby ste sa snažili ako žena pri partnerovi stáť a spoločne o problémoch hovorili.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:39