Vedeli ste, že vo vzťahu by ste sa mali mať na pozore aj po uplynutí prvých štyroch rokov?dreamstime/Vasyl Dolomatov
StoryEditor

Nielen 7 rokov je zlomových: Zmena vo vzťahu nastáva aj po 4 rokoch. Ak nie, mali by ste ísť od seba

14.04.2023, 14:00
Vzťahy

Pevné puto držiace páry pohromade nevznikne zo dňa na deň, ale tvorí sa rokmi. Udržať dlhodobý vzťah je náročné napriek tomu, že svojho partnera milujete. Dôvera, láska či odpustenie prichádzajú so situáciami, ktoré spolu zažívate. Míľnikom, korý určuje, či vám to vydrží, sú štyri spoločne strávené roky.

Kým na začiatku sa usilujete vyzerať čo najdokonalejšie, postupne z vás perfekcionizmus opadne. Vnímate partnera reálnejšie aj s chybami, na ktorých vlastne niekedy vôbec nezáleží. Rovnaký prístup očakávate aj od neho. Rovnako počas sexu strácate zábrany a neriešite ako vyzeráte. Nečakajte však, že takýto stav istoty príde hneď. Kedy sa teda oplatí na vzťah nezanevrieť po sexuálnej stránke?

Štyri roky: posun či stagnácia?

Nie vždy idú fyzická a psychická príťažlivosť ruka v ruke, niekedy vás to ťahá len za jedným z týchto uspokojení. V začiatkoch vášeň výrazne prevyšuje chuť rozprávať sa. Výnimka ale potvrdzuje pravidlo, telesné väzby inak berú napríklad demisexuáli. Pokiaľ k nim však nepatríte, potrebujete vo vzťahu neutíchajúci erotický náboj.

Výskumy sa niekedy venujú pikantnejším témam. Podľa jedného trvá približne dva roky, kým partneri zhodia zo seba nielen šaty, ale aj pochybnosti. Sex si užívajú oveľa viac než na začiatku, a keď prekročia štyri roky spoločného života, nastáva absolútna súhra.

Filmy pre dospelých sú totiž v tom čase viac na smiech než by ste sa pri nich mali vzrušiť. Žiadna výdrž ťažného koňa či krkolomné polohy. Sex nemá byť vrcholovým športom, tu medailu jednoducho nezískate. Vzájomným zblížením a pocitmi, ktoré vo vás vyvolá váš partner však dostanete oveľa viac. Čo je najlepšie, každým rokom by to malo byť silnejšie.

Na začiatok si venujte šesť sekúnd

Než sa dostanete k samotnému milovaniu, najprv naň zabudnite. Ranné ponáhľanie sa do práce a večerné zaspávanie pri telke smerujú k zabíjaniu romantiky a celkovej interakcie medzi partnermi. Naladiť sa na rovnakú vlnu nie je ľahké, zároveň ide o veľmi dôležitý aspekt dlhodobých vzťahov. Byť tu pre seba je súčasťou toho, ako páry formujú svoje spojenie.

Dr. John Gottman, popredný výskumník vzťahov tvrdí, že naše „denné rituály sú kľúčové“. Do pravidiel na udržanie prekvitajúceho vzťahu zaradil šesťsekundový bozk, ktorý je podľa neho dosť dlhý na to, aby pôsobil romanticky. Slúži ako malé potešenie medzi hektickým obdobím, keď na týchto pár sekúnd vnímate iba pery vášho partnera.

Pobozkajte sa teda na rozlúčku a rovnako sa zachovajte pri návrate domov. Momenty odlúčenia a opätovného stretnutia sa stanú dôvodom, prečo sa na vašu polovičku budete tešiť. Pozornosť venovaná jeden druhému v prechodných chvíľach symbolizuje vzájomnú náklonnosť. Po čase sa dostanete do stavu, kedy zistíte ako veľmi ste na tento moment čakali a zrejme neskončíte len pri bozku.

Skúšajte a rozprávajte sa

Ak vášmu vzťahu chýba sex, najhoršie čo môžete urobiť, je dožadovať sa a presviedčať. Týmto spôsobom sa skôr zvýši stres, prípadne sa nájdete v polohe „poďme na to, nech to máme za sebou“. Automaticky to nemusí znamenať, že by jeden z vás stratil záujem. Faktorom môže byť únava, vyčerpanie, prípadne zdravotné problémy. Než sa vám v hlave začnú vytvárať unáhlené závery, komunikujte.

Dôležité je vedieť, nakoľko je k vám partner po sexuálnej stránke úprimný. Sú nejaké iné polohy, ktoré by chcel vyskúšať alebo ste to vy, kto si pred týždňom obzeral erotické hračky na internete? Fantázia nemá hraníc a pokiaľ zistíte, že ste na jednej vlne, poľahky prejdete z teórie na prax. Zlou správou nie je ani to, ak obaja preferujete klasiku bez experimentovania. Kompatibilita vzťahu sa odvíja nielen od osobnej súhry, sexuálne uspokojenie je takisto kľúčové. Je preto len na vás, či sa pri prípadných nezhodách rozhodnete na nich pracovať alebo zo vzťahu odídete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 17:03