Chcete, aby sa rozvinula, no stále to neprichádza? Zistite čo robiť, keď vo vašom vzťahu nie je chémia.Pexels/Anastasiya Lobanovskaya
StoryEditor

Máte pocit, že vám vo vzťahu chýba chémia? Postupujte podľa týchto 5 pravidiel

27.04.2023, 17:00
Vzťahy

Nový vzťah by mal byť v prvom rade vzrušujúci. Chcete sa usmievať od ucha k uchu a zažiť povestné motýle v bruchu. Čo však robiť, ak vám tieto elektrizujúce pocity vo vzťahu chýbajú?

Keď sa ocitnete vo vzťahu bez chémie, začne vás to skôr či neskôr trápiť a zvyčajne neviete, čo robiť ďalej. Váš partner je bezchybný, chápavý a cítite sa sním šťastná, no predsa vám niečo chýba. Existuje nejaký spôsob ako to „napraviť“ a premeniť váš vzťah na taký, po akom túžite?

Ako vzniká chémia?

Ak chcete prísť na to, ako ďalej, v prvom rade by ste mali zistiť, čo všetko vyvoláva chémiu medzi dvomi ľuďmi. V jednoduchosti ide o slovo vyjadrujúce emocionálne spojenie, ktoré môžete cítiť aj hneď po prvom stretnutí. To znamená, že vaša chémia bude poriadne iskriť. Čo ju však spôsobuje? Otázka nemá jednoznačnú odpoveď, pretože niektorí ľudia majú správnu chémiu vďaka spoločným osobnostným črtám, iní zasa vďaka vzájomnej príťažlivosti. Odpovede sa rôznia presne podľa toho, čo si na vzťahoch ceníte.

Chémia je niečo, čo vás priťahuje k partnerovi natoľko, že by ste s ním boli najradšej neustále. Pre niektoré páry ide o okamžitú záležitosť, iné musia na nej zapracovať.

Môže to prísť časom 

Chémia môže vzniknúť aj po istom čase, ale istá kompatibilita by mala byť vo vzťahu prítomná od začiatku. Za iných okolností pôjde o nesmierne ťažkú úlohu.

Viete, že určitá iskra medzi vami je, no máte pocit, že by jej mohlo byť viac? Zvyčajne sa to deje ženám, ktoré potrebujú vo vzťahu viac času, či už kvôli predošlým zlým skúsenostiam alebo kvôli povahe. Mnohé z nás sú hanblivé a musia nového partnera spoznať o čosi lepšie. Keď však spolu strávite nejaký čas, dynamika vzťahu sa môže úplne zmeniť. Týmito krokmi ju rozviniete alebo posilníte.

  • Komunikujte

Keď vás niekto priťahuje, ste automaticky pripravené pustiť ho do svojho sveta. Ak si ale staviate okolo seba múry, randenie bude problematickejšie. Problém s komunikáciou môže viesť k nechcenému nedostatku chémie. Mozog muža a ženy je biologicky odlišný. Napríklad limbický systém je centrom spracovania emócií, pričom v ženskom mozgu je oveľa väčší ako v tom mužskom. Preto sme viac emocionálne, ale chlapi sa snažia pocity spracovať a pochopiť. Výsledkom je konflikt vo vzťahoch a slabá chémia. Ak teda chcete stimulovať emocionálnu časť ľudského mozgu, musíte s partnerom komunikovať spôsobom, ktorý skutočne pochopí.

  • Udržujte očný kontakt

Viaceré psychologické štúdie dokazujú, že udržiavanie častejšieho očného kontaktu môže spôsobiť vyšší stupeň túžby. Podľa vedcov priamy pohľad na niekoho zvyšuje afektívne vzrušenie a zanecháva pozitívny dojem. Nehanbite sa a pozerajte rovno do očí toho druhého, predovšetkým počas rozprávania.

  • Buďte spontánnejšie

Večera či obed a prechádzka mestom možno nie sú pre vás to pravé orechové. Výskumy skutočne dokazujú, že páry venujúce sa novým, lákavým aktivitám, dobrodružným alebo spontánnym, dosiahnu rýchlejšie zaľúbenie. Odborníčka na vzťahy a psychologička Antonia Hall teóriu podporuje a dodáva: „Podnikanie vecí mimo svojej komfortnej zóny alebo napríklad vycestovanie mimo domova môže vytvoriť puto, čím sa zvýši i pravdepodobnosť sexuálnej chémie.“

  • Nebojte sa byť osobná

Počuli ste už o teórii sociálnej penetrácie? Čím väčšie uspokojenie pociťujeme pri otvorenej komunikácii, tým je pravdepodobnejšie, že sa podelíme o osobné informácie. Emócie sa nabaľujú, a to pomáha vytvoriť hlbší pocit intimity. I keď zachovanie si istého tajomna dokáže chémii tiež prospieť, nebuďte až príliš uzavreté. Otvorte sa a dajte partnerovi signál, že ste ochotné spoznať ho v ďalších smeroch.

  • Trávte spolu viac času

Naplánujte si spoločné aktivity a snažte sa robiť veci ako pár. Zistíte, čo robí vášho partnera tým, kým je. Akonáhle budete spolu častejšie, vaše pocity sa môžu začať meniť.

Ak ani po niekoľkých stretnutiach stále nič necítite, mali by ste spozornieť. V tomto bode bude dôležité, aby ste sa úprimne porozprávali o budúcnosti vzťahu. Nie každé randenie skončí ako dlhodobé, a aj to je v poriadku. Nevzdávajte sa však príliš skoro, najmä ak máte pocit, že si váš partner zaslúži šancu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:32