Máte pocit, že ste v otázkach intimity ”stará škola?” Vysvetlenie môže mať korene v demisexualite.Pexels/MART PRODUCTION
StoryEditor

Potrebujete čas a do vzťahu sa púšťate pomaly? Možno aj vy patríte k demisexuálom

17.03.2022, 08:00
Vzťahy
Vidíte lásku na každom kroku, no vás stále niečo drží v úzadí? Prípadne sa s niekým stretávate, ale erotické predstavy neovládli vašu myseľ? Zrejme daná osoba nie je váš typ. Nemyslíme fyzicky, ale duševne. Demisexualita potrebuje k nadviazaniu fyzického vzťahu hlboké citové puto, ktoré je častokrát ťažké dosiahnuť.

Nie je nezvyčajné, že si sex spájame okrem fyzickej príťažlivosti aj s dôverou a emóciami. Spoločenské vody rozvírila čoraz častejšia debata o demisexuáloch. Je pre nich nepredstaviteľné zažiť známosť na jednu noc, dokonca nie sú schopní niekoho ani len pobozkať. Bez citov sú teda vo vzťahu veľmi opatrní. Ak sa stotožňujete s takýmto postojom, čítajte ďalej.

Imponuje vám viac zovňajšok alebo vnútro?

V porovnaní s bežnou populáciou je demisexualita to, keď zriedka pociťuje voči niekomu telesnú príťažlivosť. ide vlastne o malý až žiadny záujem o vášeň. Podľa Demisexuality Resource Center sa táto novodobá sexuálna orientácia pripisuje nesúladu medzi emóciami a sexualitou.

Demisexualitu nemusí na sebe spozorovať hneď. Predsa existuje mnoho ľudí, ktorí sú sexuálne zdržanliví. No u väčšiny je to z iných dôvodov. Dôvodom demisexuála je potreba byť s partnerom „na jednej vlne“ v rámci komunikácie. Až potom môže u takto oientovaných žien nastať intímne spojenie. V dnešnej dobe online zoznamiek to môže znieť ako jednoduchý cieľ. Veľakrát ale nie je isté, aký úmysel má človek na druhej strane siete. Navyše veľa vznikajúcich vzťahov sa zakladá práve na intímnej kompatibilite, preto pre vás môže byť hľadanie partnera ešte ťažšie.

Buďte k sebe úprimná

Najdôležitejšie je, aby ste poznali a rešpektovali svoje potreby. Sexuálna a vzťahová terapeutka, Shadeen Francis hovorí: „Ak ľudia čítajú príbehy demisexuálov a cítia porozumenie, dokážu dospieť k zisteniu, že do tejto skupiny taktiež patria.“

Položte si niekoľko otázok a odpovedzte si:

  • Je pre mňa sexuálna príťažlivosť vo všeobecnosti dôležitá?
  • Musí ma partner fyzicky priťahovať, aby som sa odhodlala na vzťah?
  • Ku komu som v minulosti cítila sexuálnu príťažlivosť? Prišla hneď na začiatku alebo neskôr?
  • Cítim niekedy príťažlivosť k cudzím alebo tým mužom, ktorých dobre nepoznám?
  • Ako dobre musím niekoho poznať, kým sa o neho začnem zaujímať?
  • Keď si predstavím svoju budúcnosť, je pre mňa vzťah dôležitý?

Znaky, v ktorých sa môžete nájsť

Výzor nie je prvoradý. Ako sme spomínali, demisexuálov viac priťahujú povahové črty, než ostro rezané rysy alebo uhrančivý pohľad. Vo všeobecnosti vám viac imponuje intelekt, humor či povaha. Ak sa na prvom rande dobre bavíte, pôjdete aj na ďalšie. Pritom vám nevadí, že dotyčný nie je blond ako všetci vaši predošlí partneri. Pozitívne vlastnosti samozrejme neznamenajú okamžitú fyzickú príťažlivosť – musíte si nájsť to, čo vám vyhovuje.

Vaše vzťahy sa vyvinuli z priateľstva. Úroveň úplnej dôvery a bezpečnosti je pre vás jedným z najväčších lákadiel. Potrebovali ste človeku najprv porozumieť, zistiť či on rozumie vám. S týmto uvedomením prišla myšlienka, že by ste nechceli ostať iba pri kamarátstve.

Bojíte sa randenia. Častokrát sa viníte z toho, že na prvom stretnutí nepreskočila povestná iskra. Najmä, ak je náklonnosť druhej strany očividná, vy ale nechcete strácať čas. Nejde o jeden z najlepších prístupov, čo ak by ste na ďalšom rande začali cítiť náklonnosť? V dôsledku toho je pre vás čas potrebný na investovanie do vzťahu značne dlhší.

Máte pocit, že vám nikto nerozumie. Od tínedžerských rokov ste sa zamýšľali, prečo máte menej skúseností ako vaši rovesníci. Cítili ste sa odcudzená, keď kamarátky ospevovali najkrajšieho chlapca v škole a opisovali prvé bozky. Mali ste skrátka pocit, že s vami nie je niečo v poriadku.

V konečenom dôsledku je najdôležitejšie, aby ste pochopili svoje emócie. História vašich vzťahov, ako aj vaše počínanie v nich sú taktiež podstatné. Demisexuálky to pri randení nemajú jednoduché, o to viac si však vážia emocionálne väzby.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:40