Má pravidelný sex vplyv na šťastné partnerstvo?Unsplash
StoryEditor

Je menej viac? Najnovšia štúdia hovorí o tom, koľko sexu potrebujete na udržanie šťastného vzťahu

21.12.2023, 18:00
Vzťahy

Nemôžete sedieť a čakať, kým váš vzťah bude dokonalý. Musíte si ho vytvoriť. Porozumenie a láska má dopad aj na kvalitu intímneho života. Napriek tomu, že neexistuje špeciálny vzorec pre všetkých, štúdia ukázala, ktoré páry majú najviac vyvážený sexuálny aj partnerský život.

Každý z nás si želá prežiť lásku ako z romantického filmu alebo mať život ako krásne dvojice, ktoré denne vidíme na sociálnych sieťach. Tí určite nemajú málo sexu, poviete si. No pre každý pár je zdravá miera niekde inde, a tak sa vedci rozhodli dopátrať k ideálnemu počtu posteľných radovánok.

Emocionálna a fyzická blízkosť

Sexuálna intimita je podstatná v každom vzťahu, a to nielen pre zmyselné potešenie. „Blízkosť a spojenie sú ľudskou potrebou,“ vysvetľuje Dr. Sanam Hafeez, licencovaný klinický psychológ so sídlom v New Yorku. Faktom je, že dlhodobý vzťah môže časom utrpieť kvôli zabehnutému stereotypu. V niektorých prípadoch sa partneri stanú viac kamarátmi než milencami.

Na sex však netreba zabúdať, pretože počas neho sa do mozgu uvoľňujú dôležité chemikálie. V podstate je prirodzeným liekom proti bolesti. Spúšťa uvoľňovanie endorfínov, ktoré znižujú bolesť a stres. Oxytocín v nás zase vyvoláva dôveru a spôsobuje, že nám partner chýba. Po vyvrcholení sa svaly uvoľňujú, tep sa dostáva na normálnu frekvenciu a pociťujete príjemnú únavu. Tieto pocity môžu trvať pár minút, niekedy aj celý deň.

Intímny život však nezačína a nekončí milovaním. Fyzické zblíženie zahŕňa maznanie, ktoré je vo forme predohry veľmi dôležité, hlavne pre nás ženy. Zdieľaním sexuálnych fantázií viete pomôcť nielen sebe, ale pochopiť a neskôr potešiť vášho partnera. Na konci dňa by ste sa nemali zameriavať na dosiahnutie počtu sexuálnych čísel, ale skôr na vzájomné uspokojovanie potrieb a spojenie prostredníctvom intimity vo dvojici.

Nestíhame sa milovať?

Projekt skúmajúci sexuálne správanie v roku 2017 zverejnil zaujímavé výsledky. Dohromady sa na štúdii zúčastnilo 26 000 účastníkov s rôznymi vzťahovými statusmi. Z rozhovorov a dotazníkov vyplynulo, že priemerný dospelý človek si niekoho do postele privedie 54-krát za rok. Ak si to rozrátame, je to aspoň raz za týždeň. V porovnaní s 90. rokmi si užívame menej, presnejšie zaostávame o deväť sexuálnych zážitkov ročne.

Keď sa výskum zúžil na manželské páry, respektíve stálych partnerov, vyšlo z neho 51 intímnych zblížení počas jedného roka. Pri častejšom sexe nebola zaznamenaná vyššia miera spokojnosti vo vzťahu. Naopak, nepravidelný pohlavný styk bol dôvodom nižšej partnerskej spokojnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:18