Prečo sa častokrát bojíme prezradiť počet našich sexuálnych partnerov?Pexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Výsledky výskumu hovoria jasne, sme väčšie klamárky: O počte sexuálnych partnerov zavádzame viac ako muži

25.03.2022, 08:00
Vzťahy
Keď vo vašom čerstvom vzťahu dôjde k debate o bývalých partneroch, atmosféra neprirodzene zhustne. So zverejnením presného čísla počtu milencov prichádzajú častokrát obavy z toho, ako bude vaša polovička reagovať.

Pri víne s kamarátkami sa tieto nekomfortné témy preberajú ľahšie, však? Môže za to fakt, že sa v dámskej spoločnosti cítime menej odsudzované?

Výskum s použitím ilúzie

Americká psychologička Teri Fischer sa rozhodla preskúmať okolnosti, kedy sme ochotné vyjsť s pravdou von. V spolupráci so sociologičkou Michele Alexander zhromaždili 200 respondentov odpovedajúcich na otázky spoza dverí ich spálne. Išlo o mužov aj ženy, zaradených do troch skupín. 

V prvých dvoch vypĺňali účastníci dotazníky. Skupina číslo jeden uvádzala odpovede anonymne, druhá sa zapisovala pod svojím menom. Tretia kategória priniesla najzaujímavejšie výsledky. Výpovede mužov a žien kontroloval detektor lži, ktorý bol ale falošný.

Pravde sa vyhýbame

Mužských respondentov testy príliš nerozhodili. Ich údaje boli v konečnom dôsledku podobné, aj keď mali na tele upevnené elektródy. Ženské dobrovoľníčky doplatili na silu polygrafu, no ten vlastne nebol skutočný. Kým v prvých dvoch boli čísla nižšie, v tretej skupine uvádzali ženy trojnásobne viac sexuálnych partnerov.

Priznávame sa teda len vtedy, keď sme pod tlakom? Teri Fischer usudzuje, že ženy sexuálnu minulosť zverejňujú nerady. Respektíve, skutočné číslo prezradia, ak im iné východisko nezostáva. Strašidlom je tiež samotná spoločnosť. „Žijeme v dobe, kedy sa od každého pohlavia očakáva iný vzorec sexuálneho správania,“ hovorí Fischer.

Je klamstvo z núdze cnosť?

Ideálny svet, kde každý hovorí pravdu, neexistuje. Strach z odsúdenia je naopak prítomný vždy. V prípade, že musíme klamať o počte bývalých milencov, aké svetlo to vrhá na tých, ktorí nás majú vypočuť? Problém nastáva aj opačne - môžeme partnerovi veriť, aj keď nám zatají skutočnú odpoveď? Všetky tieto obavy smerujú k jedinej vlastnosti, úprimnosti. Mali by sme sa cítiť bezpečne pri odhaľovaní svojej minulosti. Na druhej strane, prieskum uvádza, že 45% opýtaných označilo túto sexuálnu otázku za najmenej príjemnú. Pokiaľ teda veľmi túžite po takomto rozhovore, pripravte si otvorené srdce a myseľ. Za iných okolností hrozí, že ublížite sebe alebo partnerovi.

Svet dvojitých štandardov

Nie je jednoduché ísť s kožou na trh, a to hlavne v intímnej oblasti. Úprimne, myslíte si, že muži majú s takýmto priznaním problém? Podľa štatistík dokážu počet sexuálnych zážitkov s radosťou prikrášliť. Za takúto "pravdu" sú potom vnímaní ako alfa samci a zvodcovia. Podľa ženského vnímania by sa stali nedôveryhodnými, ale u chlapov by si vyslúžili obdiv. Rozdiel je v tom, že keby rovnaké číslo zverejnila žena, zdvihnuté obočie by mali obe pohlavia. Ženy si v tomto svete ťažko získavajú uznanie, preto skutočnosť upravujú tak, aby sa chránili.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:59