profimedia
StoryEditor

Chcete sa zbaviť nadbytočných kíl? Výživový poradca radí, na ktoré jedlá sa máte zamerať

14.01.2022, 07:30
Životný štýl
Autor:
Juliána N
Rýchly metabolizmus je pre chudnutie a udržanie si hmotnosti kľúčové. Celý proces však nie je len o cvičení, ale aj o správnej životospráve.

S jedlom narábajte rozumne

Hoci je na stratu hmotnosti potrebný kalorický deficit, môže byť kontraproduktívne, ak váš príjem kalórií klesne príliš nízko. Štúdie na štíhlych ľuďoch a ľuďoch s nadváhou potvrdzujú, že konzumácia menej ako 1 000 kalórií denne môže mať významný vplyv na rýchlosť vášho metabolizmu.

Aj keď sa rýchlosť metabolizmu nevyhnutne spomaľuje počas chudnutia a naďalej je pomalšia počas udržiavania hmotnosti, dôkazy naznačujú, že vyšší príjem bielkovín môže tento efekt minimalizovať. Okrem toho, že jedlá obsahujúce bielkoviny vám pomôžu s pocitom sýtosti, zvýšia rýchlosť akou telo spaľuje kalórie.

Zlepšite si trávenie

Kľúčom k nakopnutiu metabolizmu je správny výber potravín. Nemusia to byť len donedávna exoticky znejúce prísady ako napríklad chia semienka alebo bobule ovocia acai. Príkladom je napríklad kyslá kapusta, pri ktorej je samotné kvasenie prospešným spôsobom úpravy. Fermentácia v posledných rokoch zažíva návrat do módy ako poskytovateľ „dobrých“ baktérií prospešných k zdravému tráviacemu systému.

Určite ste už vo svojom okolí počuli o probiotikách – zaručenom pomocníkovi pri látkovej premene. Dobrou správou je, že sa nenachádza iba v tabletkách, ale aj v bežne dostupných potravinách. Najmä jogurt so živými kultúrami dokáže posilniť váš metabolizmus. 

Zázvor pomáha tráveniu tým, že urýchľuje proces, ktorý presúva potravu zo žalúdka do hornej časti tenkého čreva. Už dávno nie je len výsadou čajov, v ázijskej kuchyni má bohaté zastúpenie aj v hlavných chodoch.

Jedlá, ktoré vám pomôžu nakopnúť metabolizmus a chudnutie, nájdete na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:11