Začnite sa naťahovať pravidelne a zbavte sa nepríjemných ťažkostí.unsplash
StoryEditor

Naťahovať by ste sa mali každý deň: Nezaberie veľa času a zachráni vás pred problémami

19.08.2023, 19:00
Životný štýl

Naťahujete sa pravidelne alebo aspoň pred a po cvičení? Mali by ste. Vďaka naťahovaniu môžete predísť veľkému množstvu zdravotný problémov. Skúste sa preto prestať vyhovárať na nedostatok času a začnite robiť pre svoje zdravie o čosi viac.

Pravidelné naťahovanie môže mať veľký vplyv nielen na vaše fyzické, ale aj psychické zdravie. Pozor, nemali by ho praktizovať len športovci. Prínosom je totiž aj pre obyčajných ľudí, ktorých trápia zdravotné ťažkosti alebo si len túžia vytvarovať vysnívanú postavu. Najlepšie na ňom je, že vám nezaberie veľa času a tak ho ľahko môžete zaradiť do každodennej rutiny. Pozrite sa, čo ďalšie so sebou prináša.

Proti stresu či bolesti svalov

Ak sa začnete pravidelne naťahovať, môžete zmierniť bolesť svalov po cvičení, turistike či iných fyzicky náročných činnostiach. Rovnako tak je naťahovanie skvelé na zlepšenie krvného obehu, liečbu cukrovky či zvýšený cholesterol. Predovšetkým by ste ho mali začať pravidelne praktizovať najmä vtedy, ak vás často trápi stres, depresia či úzkosť. Keďže pri ňom uvoľňujete každú jednu časť tela, aspoň na chvíľku si oddýchnete a zrelaxujete. Zároveň sa vďaka nemu môžete vyhnúť bolesti hlavy, ktorá neraz komplikuje každodenný život.

Spálite vďaka nemu kalórie

Okrem toho, že sa po naťahovaní zlepší vaša flexibilita, váš fyzický výkon bude kvalitnejší a výsledky uspokojivejšie. Možno to bude znieť zvláštne, no vďaka naťahovaniu môžete spáliť aj nejaké tie kalórie. Odborníci totiž zistili, že pri 30 minútach strečingu spálite viac než 100 kalórii, čo vám môže vo veľkom pomôcť pri chudnutí. 

Ako na to?

Dôležité je, aby ste sa pred fyzickou aktivitou zahriali pomocou strečingu. Pred cvičením je najlepší dynamický strečing, naopak po cvičení by ste mali intenzitu znížiť. Je však potrebné, aby ste ho vykonávali pravidelne a správne. Pre začiatok sa môžete natiahnuť pár krát do dňa a postupne sa zamerať na jeden dlhší strečing po a pred cvičením. Popri strenčingu by ste sa nemali naťahovať za hranicu svojho pohodlia a zbytočne to preháňať, aby sa vaše telo nezaťažilo. Ako sme už naznačili, pri pravidelnosti sa výsledky dostavia čoskoro, na to je však potrebná len vaša pevná vôľa a chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:29