Potrebujete schudnúť alebo naopak pribrať?unsplash
StoryEditor

Koľko by ste mali vážiť podľa vašej výšky? Zistite, či potrebujete zhodiť alebo naopak pribrať

18.08.2023, 19:00
Životný štýl

Každá z nás ju rieši deň čo deň, no aj tak je s ňou len máloktorá naozaj spokojná. Áno, reč je o váhe, ktorá má neuveriteľnú schopnosť pridávať, ale aj uberať na sebavedomí. Ak sa túžite vo svojom tele cítiť dobre, číslo na váhe by ste nemali ignorovať. Pozrite sa, koľko by ste mali vážiť podľa vašej výšky.

Síce nie je zdravé kontrolovať číslo na váhe každý deň, no raz za čas by ste tak rozhodne mali urobiť. Dozvedieť sa totiž môžete nielen to, akú konfekčnú veľkosť si máte kupovať, ale aj to, či kvôli prudko zníženej alebo naopak zvýšenej váhe nie ste vystavené zdravotným problémom. Samozrejme, neexistuje číslo, ktoré by definovalo ideálnu váhu, pretože každá z vás je iná a jedinečná. Práve z tohto dôvodu vám môže pomôcť ďalšie číslo, ktorým je výška. Práve vďaka nej zistíte, ako na tom momentálne ste.

Pomôže kalkulačka

Poznáte BMI kalkulačku? Mali by ste. Používajú ju totiž mnohí lekári, ale aj odborníci na zdravú výživu. Pri nej sa neberie do úvahy vek ani pohlavie, počíta sa iba ako hmotnosť delená druhou mocninou výšky. Áno, znie to strašidelne, no na internete môžete na tento vzorec nájsť množstvo druhov kalkulačiek, vďaka ktorým nemusíte nič počítať v rukách. Poďte teda spolu s nami zistiť, do akej miery je vaša váha úmerná s vašou výškou.

Mali by ste pribrať alebo naopak schudnúť?

Povedzme, že máte 165 cm a 60 kilogramov. Podľa BMI kalkulačky je vaša váha optimálna, no ak by presahovala 70 kilogramov, v tom prípade musíte spozornieť. Pozor si však musia dať najmä ženy nižšieho vzrastu, ako napríklad 160 cm, pri ktorých by mala byť optimálna váha 64 kilogramov. Predovšetkým by ste si mali uvedomiť, že takýto výpočet vám odhalí len čísla, no to, čo príde potom, je už len a len na vás.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 22:10