Dostatočný pitný režim je dôležitý. Pozrite sa, koľko vody by ste mali za deň vypiť.dreamstime
StoryEditor

Ani príliš málo, ani príliš veľa: Viete, koľko vody by ste mali za deň vypiť?

25.03.2023, 14:00
Životný štýl

Už od malička nás učia, že dostatočný pitný režim je veľmi dôležitý. Ak totiž pijete málo môžete si spôsobiť množstvo zdravotný problémov. No pozor, nie je dobré piť ani príliš veľa. Viete, koľko vody by ste teda za deň mali vypiť? Ak nie, máme pre vás jasnú odpoveď.

Voda tvorí približne 60 % vašej telesnej hmotnosti a je nevyhnutná pre všetky telesné procesy či funkcie. Je to zázračný liek, ktorý zlepší vašu náladu, zvlhčí pokožku, dodá vám energiu, posilní pamäť a sústredenosť. Práve z tohto dôvodu by ste mali dodržiavať dostatočný pitný režim. No pozor, nepatrí k nemu káva, čaj, alkohol ani sladené nápoje, ktoré telu viac škodia než pomáhajú. Pozrite sa, čo všetko si môžete spôsobiť, ak nebudete dostatočne piť.  

Pozor na dehydratáciu

Vaše telo jednoducho potrebuje vodu, bez nej by nedokázalo prežiť. Ak budete dehydrované, zníži sa vaša sústredenosť a schopnosť regulácie teploty, môžete trpieť nepríjemnými bolesťami hlavy a zhoršenou fyzickou výkonnosťou. Hydratácia vám pomáha udržiavať v rovnováhe všetky telesné funkcie hlavných orgánov ako je srdce, obličky a pečeň. Ak nebudete dostatočne piť, ovplyvní to vo veľkom vaše kĺby, trávenie a krvný tlak. Rovnako tak sa na hydratáciu spolieha aj váš mozog, ktorý vodu potrebuje na koncentráciu, pamäť, náladu a energiu.

Ani príliš málo, ani príliš veľa

Rozhodne nie je vhodné, aby ste do seba naraz naliali liter vody. Prečo? Zaťažíte tým obličky a hrozia vám nebezpečné situácie, ako napríklad opuch mozgu. Rovnako tak by ste na smäd nemali čakať, ktorý je znakom tela volajúceho o pomoc. Piť by ste mali priebežne, každú hodinu a v menších množstvách počas celého dňa. Ak na pitný režim zabúdate, môžete si nastaviť budík alebo si nainštalovať aplikáciu, ktorá vám oznámi, že je čas sa napiť. Okrem vodu môžete tekutiny prijímať aj vo forme jedál ako je ovocie a zeleniny.

Koľko by ste mali teda vypiť?

Podľa odborníkov by ste mali za deň vypiť približne 2 až 2,5 litra vody. Ak športujete alebo ste počas dňa viac aktívne, množstvo vody by ste mali zvýšiť. Každej z vás však môže vyhovovať niečo iné. Veľa totiž záleží od toho, akú stravu konzumujete alebo ako zaťažujete telo, no vplyv na pitný režim má aj vek, hmotnosť a životný štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:15