Pozrite sa, či je pre vaše zdravie lepšie tekuté alebo tuhé mydlo.dreamstime
StoryEditor

Tekuté alebo tuhé mydlo? Prezradíme vám, ktoré z nich je pre vaše zdravie lepšie

23.03.2023, 07:00
Zdravie

Umývanie rúk predstavuje pre väčšinu z vás každodennú rutinu, ku ktorej si už od nepamäti voláte pomocníkov v podobe mydiel. Používate tekuté alebo tuhé? Možno sa budete čudovať, no nie je jedno, čím sa umývate. Aby ste robili pre svoje zdravie len to najlepšie, pripravili sme si pre vás pre a proti tuhých a tekutých mydiel.

Pravidelným umývaním rúk zabraňujete prenosu a šíreniu baktérii, vzniku mnohých ochorení či zdravotných problémov. Na hygienu väčšina z vás používa tekuté alebo tuhé mydlá, no viete, ktoré z nich sú pre vaše zdravie lepšie? Popravde, obidve mydlá majú svoje výhody aj nevýhody. Keď idete na dovolenku, do batožiny si pravdepodobne pribalíte tekuté mydlo, ktoré sa ľahko zmestí do kozmetickej taštičky a omnoho jednoduchšie sa dávkuje. Tuhé mydlo by ste museli vložiť do nádoby, v ktorej by sa mydlo mohlo cestou poškodiť. Tak či onak, pri výbere mydla by ste nemali myslieť len na jeho praktickosť. Pozrite sa, či je lepšie tekuté alebo tuhé mydlo.

Výhody a nevýhody tuhého mydla

Tuhé mydlo má príjemnú vôňu, pekne vyzerá, no je nepraktické. Musíte totiž dbať o jeho správne skladovanie a zabezpečiť odtok vody z misky, kde ho odkladáte. Ak tak neurobíte, dôjde k jeho znečisteniu a znehodnoteniu. Jeho veľkou nevýhodou je, že sa dostáva do pravidelného styku so špinavými rukami, vďaka čomu môže prispieť k šíreniu nečistôt. Okrem toho je tuhé mydlo známe tým, že vysušuje pokožku, pretože má vyššie pH ako tekuté a umožňuje nežiadúcim mikroorganizmom prenikať do pokožky. Síce obsahuje účinné látky, mnohé z vás si ruky umývajú len pár sekúnd, čo nestačí na to, aby ste sa stihli zbaviť baktérii.

image

Tuhé mydlo vysušuje pokožku.

dreamstime

Výhody a nevýhody tekutého mydla

Medzi najväčšie nevýhody tekutého mydla patrí vyššie cena a spotreba, ktorej však viete zabrániť automatickým dávkovačom. Naproti tuhému je tekuté mydlo šetrnejšie k pokožke, pretože väčšinou obsahuje hydratačné zložky. Bohužiaľ, zvykne v sebe ukrývať aj parfum, ktorý rozhodne nevyhovuje citlivej koži.

image

Tekuté mydlo obsahuje parfum, ktorý nie je vhodný pre citlivú pokožku.

dreamstime

Všetko záleží na správnom výbere

Aj keď sa podľa vyššie uvedených výhod a nevýhod zdá, že tekuté mydlo je pre vaše zdravie lepšie, všetko záleží od správneho výberu, čo znamená, že vhodným mydlom môže byť aj tuhé. Pri výbere mydla by ste si mali dať pozor najmä na zloženie. Keďže má odstraňovať nečistoty a starať sa o pokožku, malo by obsahovať prísady, ako je napríklad glycerín, panthenol, bambucké maslo či rôzne výťažky z rastlín. Rovnako tak dbajte na správne pH, ktoré by sa malo pohybovať okolo 4,8. V neposlednom rade sa pri výbere zamerajte aj na stav vašej pokožky a zaobstarajte si také mydlo, ktoré vám pomôže a nie uškodí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:50