Pri upratovaní si na pomoc zavolajte soľ. Neuveríte, čo všetko dokáže.dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na ocot či citrón: S upratovaním vám pomôže aj obyčajná soľ

10.02.2023, 17:00
Životný štýl

Používate pri upratovaní citrón, ocot či sódu? Skúste si na pomoc zavolať obyčajnú soľ, ktorá dokáže naozaj neobyčajne veci. Okrem varenia môže byť totiž skvelým ekologickým čistiacim prípravkom, ktorý si poradí so špinou, škvrnami a usadeninami. Pozrite sa, na čo všetko je pri upratovaní dobrá.

Len máloktorá z vás používa pri upratovaní domácnosti soľ. Mali by ste však vedieť, že okrem varenia by nemala chýbať ani pri tejto činnosti. Dokáže totiž nahradiť najrôznejšie saponáty a čistiace prostriedky. Vďaka nej vás už nikdy nebudú trápiť červené fľaky od vína, zanesená rúra ani zapchatý odpad. Pozrite sa, s čím všetkým vám môže pomôcť obyčajná soľ.

Skvelá pri čistení okien

Zima vie potrápiť nejednu žienku v domácnosti. Ak vám prekáža mráz na oknách v byte či domácnosti, jednoducho ich umyte slanou teplou vodou. Okrem vyššieho lesku sa na nich v mrazoch bude ťažšie tvoriť ľad. Vyskúšajte, rozhodne neoľutujete.

Pripálená a mastná rúra

Baví vás upratovanie rúry? Niet sa čomu čudovať. Často tam totiž môžete nájsť pripálené zvyšky jedla a mastnotu, ktorá nie a nie preč. Jej čistenie si však môžete zjednodušiť pomocou kuchynskej soli. Nasypte ju na zašpinené miesta, rúru zatvorte, na chvíľu zapnite a keď uvidíte, že soľ začne hnednúť, vypnite ju. Následne si vezmite handričku a všetku soľ s nečistotami zotrite.

image

Vyčistí pripálenú rúru.

dreamstime

Poradí si aj so starou panvicou

Bola by škoda vyhadzovať panvicu len kvôli tomu, že má na sebe pripálená miesta, ktoré sa nedajú ničím umyť. Skúste si na pomoc zavolať soľ, posypte ňou panvicu a krúživými pohybmi šúchajte usadeniny handričkou. Keďže je soľ zlúčeninou sodíka a chloridu, pripáleniny doslova rozpustí.

Vyčistí drevené dosky

Drevenú dosku na krájanie je niekedy veľký problém umyť. Vyskúšali ste na jej vyčistenie soľ? Jednoducho rozkrojte citrón a posypte ho soľou, ktorá sa mu prilepí na dužinu. Takouto prírodnou špongiou potierajte dosku dovtedy, kým nie je čistá. Napokon ju opláchnite a máte hotovo.

image

Poradí si aj so špinavými doskami na krájanie.

dreamstime

Čisté odtoky

Soľ môžete použiť aj pri čistení všetkých odtokov, teda nielen do drezu, umývadiel, ale aj do toalety. Zmiešajte jednu šálku soli, octu a jedlej sódy, ktorú nasypte do odtoku. Po desiatich minútach ho zalejte vriacou vodou.

Bez škvŕn od potu

Škrvny od potu sa nezvyknú nachádzať len na oblečení, ale aj na sedačkách či vankúšoch. Ak by ste sa ich chceli zbaviť, zavolajte si na pomoc soľ. Rozpustite štyri polievkové lyžice v litri horúcej vody a do tejto zmesi namočte handru, ktorú položte na postihnuté miesto. Po 10 minútach opakujte tento postup s čistou vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:32