Spoznajte všetky benefity lyžovania.dreamstime
StoryEditor

Lyžovanie nie je len šport, ale aj liek: Pomôže spáliť tuk a zmierni stres

08.02.2023, 17:00
Životný štýl

Vyzerá to tak, že si milovníci lyžovania predsa len tento rok naplno užijú zasnežené svahy a prenádherné výhľady. Keďže ručička teplomera posledné dni tuhne viac a viac, skúste vytiahnuť lyže aj vy a čerpajte so všetkých benefitov tohto športu. Lyžovanie vám totiž môže pomôcť spáliť tuk a zmierniť stres.

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a ak aj vy patríte k milovníčkam tohto športu, mali by ste vedieť, že toto kĺzanie sa dole svahom so sebou prináša nespočetné množstvo benefitov. Okrem toho, že ho môžete vykonávať v každom veku, pomôže vám s odbúravaním nadbytočných kíl a dokonca zmierni stres. Pozrite sa, prečo by ste sa mali lyžovať častejšie.

Lepšia kondička

Lyžovanie vás v prvom rade môže udržať v dobrej kondícii aj počas zimných mesiacov. To je dobrá správa najmä pre tých, ktorým sa nechce cvičiť doma alebo chodiť do plavárne. Úplne stačí, ak sa po dobu jedného mesiaca vyberiete na svah jeden či dvakrát za týždeň a váš fyzický stav bude na tom lepšie ako kedykoľvek predtým.

image

Zlepšíte si kondíciu.

dreamstime

Precvičíte nohy, ruky aj stred tela

Pri lyžovaní prenášate váhu z jednej nohy na druhú, meníte tempo, rýchlosť a udržujete stabilitu, vďaka čomu dáte zabrať najmä svalom dolných končatín. Tento šport však zapája aj iné časti tela. Ak používate palice, po nejakom čase môžete pocítiť, že máte väčšiu silu a výdrž aj v rukách. Rovnako tak nezabúdajte, že pri synchronizácii pohybov spevňujete aj stred tela.

Dajte nadbytočným kilám zbohom

Vedeli ste o tom, že za hodinu lyžovania môžete spáliť približne 400 – 600 kalórii? Áno, je to tak. Ak máte správnu techniku, celé vaše telo udržujete v pohybe. To znamená, že si vďaka množstvu vynaloženej energie spevníte postavu a vypotíte aj to, čo ste raňajkovali či obedovali.

image

Vďaka lyžovaniu spálite kalórie.

dreamstime

Pomôže vám so stresom

Bojujete v pracovnom či súkromnom živote so stresom? Pobyt v prírode s prekrásnymi výhľadmi a scenériou môže byť pre vás skvelým riešením. Totiž lyžovania vám okrem lepšej kondície a spálenia tukov môže pomôcť aj s odbúraním stresu. Môže za to aj fakt, že sa počas neho vyplavuje do tela viac adrenalínu, endorfínu a dopamínu. Okrem toho budete plné energie, šťastia a motivácie.

Strávite čas s najbližšími

Samy viete, že je niekedy náročné vymyslieť program, ktorý by bavil celú rodinu či všetkých priateľov. Skúste víkend na svahu. Totiž, lyžovanie je skvelá aktivita, vďaka ktorej obnovíte sociálne vzťahy, spoznáte nových ľudí alebo posilníte puto medzi deťmi či partnerom. Jednoducho, tento šport je ideálny spôsob, ako tráviť viac času so svojimi blízkymi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:47