Nálev z uhoriek nevylievajte, prišli by ste totiž o množstvo jeho benefitov.dreamstime
StoryEditor

Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte: Dokáže pomôcť pri týchto zdravotných problémoch

09.02.2023, 10:00
Zdravie

Keď zjete zavárané uhorky, zvyknete z nich nálev vyliať do umývadla? Robíte chybu. Nálev z kyslých uhoriek totiž neslúži len na sterilizáciu, ale je prospešný aj pre vaše zdravie. Pomôže vám pri boľavom hrdle a zaženie pálenie záhy. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže uhorkový nálev.

Nálev zo zaváraných uhoriek vyleje väčšina z vás do drezu alebo nanajvýš pridá do majonézového šalátu. Vedeli ste však, že táto kyslá tekutina má liečivé účinky a môže vám pomôcť pri všemožných zdravotných ťažkostiach? Veď predsa, nálev z uhoriek je zložený z vody, soli, cukru, octu, cesnaku, cibule, kôpru a horčičných semien. Každá jedna z týchto zložiek v sebe ukrýva množstvo benefitov, ktoré by bolo škoda nevyužiť. Pozrite sa, s čím všetkým vám nálev zo zaváraných uhoriek môže pomôcť.

Pomôže s boľavým hrdlom

V zimnom období vás môže okrem suchej pokožky potrápiť aj bolesť hrdla. Možno by ste to nepovedali, no práve tieto ťažkosti dokáže odstrániť nálev z uhoriek. Keď pocítite prvé príznaky bolesti v hrdle, ohrejte šťavu z uhoriek na čajovú teplotu a do dna vypite. Ak vám sladkokyslá chuť vadí, využite tento nápoj ako kloktadlo.

Nálev na pálenie záhy

Pri pálení záhy väčšinou siahnete po vode alebo mlieku, ktoré neutralizuje kyselinu spôsobujúcu oheň v hrdle. Pálenie sa však dá prebiť aj kyslým uhorkovým nálevom. Stačí pár glgov a problém okamžite ustane.

image

Nálev z uhoriek pomôže pri pálení záhy, ale aj bolesti hrdla.

dreamstime

Skvelý pomocník pri svalovici

Ak zvyknete športovať a po pohybovej aktivite často trpíte svalovicou, skúste jej predísť alebo ju zmierniť nálevom z uhoriek. Tento sladkokyslý nápoj zabezpečí správne fungovanie svalov a nervov, doplní do tela potrebné minerály a odstráni bolesti či kŕče.

Upokojí popáleniny

Síce je leto ešte ďaleko, je dobré vedieť už vopred, čo môže pomôcť na spálenú pokožku od slnka. Uhorkový nálev, ktorý obsahuje ocot a soľ, dokáže totiž zmierniť svrbenie, upokojí pokožku a doplní tekutiny, ktoré ste stratili. Stačí, ak postihnuté miesto potriete studenou šťavou z uhoriek.

Liek na opicu

Nálev z kyslých uhoriek je vynikajúci aj na opicu. Po prepitej noci sa jednoducho napite tohto zázračného nápoja, ktorý upokojí podráždený žalúdok, črevá dá do pohybu, odstráni nepríjemný zápach z úst a zmierni zápchu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 19:00