SO zápachom z úst vám môže pomôcť toto.dreamstime
StoryEditor

Nevyrieši ho ústna voda ani žuvačky: Zápachu z úst sa môžete zbaviť takto

08.02.2023, 10:00
Zdravie

Zápach z úst je nepríjemná záležitosť pre každú z vás. Najčastejšie sa s ním môžete stretnúť po prebudení, ale aj po konzumácii niektorých jedál či zlom čistení zubov. Ak sa pýtate, ako tento problém odstrániť, riešenie nehľadajte v ústnej vode ani žuvačkách. Pozrite sa, čo na zápach z úst skutočne pomáha.

Či už sa s ním zobudíte ráno vedľa nového partnera alebo skonzumujete počas pracovnej doby cesnakovú polievku, ktorú z vás cítiť na míle ďaleko, je viac než jasné, že zápach z úst dokáže spôsobiť naozaj nepríjemné situácie. K jeho najčastejším príčinám patrí zlé čistenie zubov, zápal, držanie drastických diét, užívanie liekov alebo fajčenie, no pri dlhodobom pretrvávaní môže byť príznakom aj závažnejších zdravotných komplikácii. Ak by ste sa ho chceli zbaviť, rozhodne nesiahajte po ústnej vode alebo žuvačkách. Totiž, ani jedna z týchto vecí nedokáže zápach vyriešiť, iba ho na chvíľu prekryje. Pozrite sa, čo vám s týmto problémom môže skutočne pomôcť.

Raňajkujte pravidelne

Raňajky sú považované za najdôležitejšie jedlo dňa, a to nielen pre vaše telo, ale aj dych. Ak pravidelne neraňajkujete, vaše telo je bez energie a začne hladovať. Možno ste to nevedeli, no práve hlad je jednou z najčastejších príčin vzniku zápachu z úst.  Keďže máte prázdny žalúdok, vo vašich ústach sa tvorí menej slín a viac výparov z tráviacich žliaz. Skúste preto raňajkovať pravidelne a váš problém čoskoro zmizne.

Dýchajte nosom

Síce je to zvláštna rada, no veľmi účinná. Totiž, ak dýchate ústami, vaša dutina vysychá. bráni tvoreniu slín a vzniká tak zapáchajúci dych. Ak naopak začnete dýchať nosom, dezinfikujete vdychovaný vzduch a predídete tak zbytočným baktériám, ktoré by sa mohli dostať do vašich úst.

image

Dýchajte nosom.

dreamstime

Namiesto ústnej vody použite zubnú niť

Myslíte si, že zubnou kefou a pastou vyčistíte všetko? Nie je to tak. V medzerách medzi zubami totiž aj tak zostanú baktérie z jedla a pitia, ktoré napokon stoja za nepríjemným dychom. Tento problém vám môže pomôcť vyriešiť zubná niť alebo medzizubná kefka, ktorá odstráni všetky čiastočky uviaznuté v zuboch. Používajte ju po každom jedle.

Vyskúšajte škrabku na jazyk

Skvelým pomocníkom pri zápachu z úst je nepochybne aj škrabka na jazyk, ktorý je miestom, kde sa často zhromažďujú zapáchajúce zvyšky. Práve škrabkou na jazyk môžete tieto zvyšky zotrieť jedným pohybom.

image

Použite škrabku na jazyk.

dreamstime

Začnite piť zelený čaj

Existujú potraviny, ktoré spôsobujú zápach z úst, no sú aj také, ktoré ho dokážu utlmiť lepšie než žuvačka či ústna voda. Ak túžite po sviežom dychu, skúste pravidelne piť zelený čaj, žuvať bazalku, mätu alebo petržlen. Proti zápachu však dokáže bojovať aj mrkva alebo citrusy.

Pite dostatok vody

Jedným z najjednoduchších a aj najúčinnejších liekov na zápach z úst je dostatočný pitný režim. Po každom pikantnom, cibuľovom alebo chuťovo výraznom jedle vypite aspoň pohár vody. Ústnu dutinu tak prepláchnete a zbavíte sa nepríjemného zápachu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:53