Posilnite zadok a vyformujte si bruško podľa vašich predstáv vďaka obyčajnej stoličke.dreamstime
StoryEditor

Schudnite vďaka stoličke: Cviky na nej dokážu s vašim telom divy

18.01.2023, 19:00
Životný štýl

Posilňovňa nie je pre každého, či už z hľadiska dostupnosti, ceny alebo množstvo ľudí, na ktorých v nej môžete naraziť. Napriek tomu by ste to však s cvičením nemali vzdávať, pretože máte dostatok možností aj doma. Nebojte sa, nemusíte si zariaďovať vlastné fitko. Na vyformovanie postavy či chudnutie vám postačí obyčajná stolička, ktorú doma isto nájdete.

Kto by povedal, že s obyčajnou stoličkou môžete precvičiť celé telo? Nielenže vďaka nej posilníte zadok a stehná, ale môžete si vyformovať hornú časť tela a zhodiť nadbytočné kilá v okolí brucha. Dôležitá je iba pravidelnosť a disciplína. Nezabúdajte však ani na rozmanitosť cvikov a postupné zvyšovanie obťažnosti, či už pomocou posilňovacích gúm alebo závažia.

Posilnite stehná

Postavte sa za stoličku tak, aby ste sa vystretými rukami držali za jej operadlo. Päty dajte k sebe a prsty na nohách nasmerujte von, aby chodidlá vytvorili tvar písmena V. Mierne zdvihnite päty a pomaly klesajte smerom dole. Telo sa snažte držať vystreté, svaly spevnené a v najnižšej pozícii chvíľu zotrvajte. Vráťte sa naspäť do východiskovej polohy. Cvik vykonávajte v troch sériách po 15 opakovaní.

Vytvarujte zadok

Prvý cvik, vďaka ktorému si vytvarujete zadok podľa svojich predstáv, sa nazýva korčuliar. Opäť sa postavte za stoličku a dotýkajte sa jej operadla. Predkloňte sa dopredu tak, aby bol trup súbežne s podlahou, paže tvorili v lakťoch 90-stupňový uhol a chrbát zostal vystretý. Zdvihnite nohu, ktorou kmitajte aspoň 20 sekúnd. Vymeňte nohu a opakujte cvik aj na druhú stranu. Vykonávajte v troch sériách, pričom sa snažte zvyšovať výdrž kmitania.   

Druhým cvikom, ktorý môžete vykonávať na stoličke a vytvarovať si pekný zadok, sú bulharské drepy. Postavte sa pred stoličku chrbtom, pričom jednu nohu položte predpriehlavkom na kraj stoličky. Ruky dajte vbok, s nádychom pokrčte prednú nohu a urobte výpad na mieste. S výdychom sa vráťte do východiskovej polohy a po opakovaniach urobte cvik aj s druhou nohou. Vykonávajte v troch sériách po 13 opakovaní.

Spevnite vrchnú časť tela

Paže môžete spevniť pomocou kľukou. Presuňte sa pred stoličku, dlaňami sa držte okraja sedacej plochy a telom začnite klesať dole. Lakte smerujte von a chrbát majte vystretý.  Vráťte sa do východiskovej polohy. Cvik vykonávajte v troch sériách po 10 – 12 opakovaní.

Na stoličke môžete vyskúšať aj tricepsové kľuky. Posaďte sa na zem chrbtom k stoličke, ruky položte za seba na jej okrej a pokrčte ich do uhla približne 90 stupňov. Využite stoličku ako oporu a zdvihnite panvu zo zeme. Nohy majte vystreté, ramená stiahnite dolu od uší a spevnite stred tela. Cvik vykonávajte v troch sériách po 12 opakovaní.

Zhoďte nadbytočné kilá z bruška

Pri cvičení na stoličke nemôžete zabudnúť ani na brušné svalstvo. Ľahnite si na zem a nohy vyložte na stoličku. Položte na ňu členky, ruky dajte za hlavu a zdvihnite sa ako pri klasických brušákoch. Cvik vykonávajte v troch sériách po 20 opakovaní. Pre ďalšie tipy na spevnenie brucha na stoličke môžete vyskúšať tréning podľa nasledujúceho videa. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 07:46