Sušené ovocie by ste si mali dopriať pravidelne. Toto všetko dokáže s vaším telom.dreamstime
StoryEditor

Sušené ovocie ako ho nepoznáte: S týmto všetkým vám v zime pomôžu slivky, marhule či ananás

13.01.2023, 09:00
Zdravie

Pokiaľ si máte vybrať medzi čerstvým a sušeným ovocím, pravdepodobne siahnete po čerstvom, no mali by ste vedieť, že aj to sušené je pre vaše telo skvelé. Ukrýva v sebe veľké množstvo dôležitých látok, vďaka ktorým vás môže aj cez zimu uchrániť pred chorobami alebo dokonca obrať o pár kíl navyše. Pozrite sa, s čím pomôžu slivky, marhule a ananás.

Niektorí vravia, že sušené ovocie je sladká bomba, z ktorej sa len priberá, no nie je to celkom pravda. Samozrejme, všetkého veľa škodí, ale keď ho budete konzumovať s mierou, môžete z neho vyťažiť len to dobré. Sušené ovocie v sebe totiž ukrýva dôležité minerály, vitamíny a vlákninu, vďaka čomu si môžete vitalitu a zdravie dopriať po celý rok, nielen v lete. Je praktické, môžete si ho vziať kamkoľvek so sebou a dodá vám potrebnú energiu. Pozrite sa, s čím vám môžu pomôcť jednotlivé druhy sušeného ovocia.

Slivky na chudnutie, marhule na lepší zrak

  • Hrozienka v sebe ukrývajú veľa vlákniny a draslíka, vďaka čomu pomáhajú so zrakom, zubným kazom, kožnými problémami či cholesterolom.
  • Slivky sú prírodným preháňadlom. Stačí, ak pri zápche zjete päť kúskov a všetky problémy sa napravia. Okrem toho ich môžete konzumovať pri vysokom krvnom tlaku, chudnutí alebo problémoch so srdcom.
  • Ďatle obsahujú veľa vlákniny a železa. Ich konzumáciou zaženiete hlad, skvalitníte si spánok, prospejete zdraviu srdca a zabránite starnutiu.
  • Ananás má veľa vitamínu C, no obsahuje aj látky, ktoré podporujú imunitu, napomáhajú regenerácii a bojujú proti kašľu či prechladnutí.

 

image

Sušené ovocie pomôže s chudnutím, prechladnutím či lepším zrakom.

dreamstime

 

  • Jablká upravujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú pri liečbe žlčníka.
  • Marhule sú bohaté na horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca a svalov. Priaznivo však vplýva aj na pokožku, zrak a kosti.
  • Figy síce dokážu pridať kilá navyše, no vďaka vápniku sú skvelé pri nachladnutí, zlepšení trávenia a zdravých kostiach.
  • Banány vedia skvele zasýtiť, pomáhajú odstraňovať tráviace problémy, podporuje chudnutie a upokojuje nervy.
  • Hrušky majú vysoký obsah draslíka a málo sodíka, takže pomáhajú pri liečbe ochorení obehového systému a obličiek, podporujú zdravie srdca a pôsobia protizápalovo.

Ako sušiť doma?

Síce je najľahšie kúpiť si sušené plodiny v obchode, no omnoho lepšie je usušiť si ich doma. Nielenže budete mať istotu, že bolo vysušené za vhodných podmienok, ale aj bez použitia chemických látok. Ovocie môžete sušiť v sušičke alebo si pomôcť rúrou. Jednoducho, riadne ho poumývajte, nakrájajte na malé kúsky, ponorte na pár minút do 0,1 % roztoku kyseliny citrónovej a vložte do rúry. Následne ho sušte asi 5 hodín pri teplote 105 °C na začiatku, postupne znižujte až po 50°C na konci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:32