Oživte svoje kúsky vďaka dip dye technike.dreamstime
StoryEditor

Oživte staré kúsky oblečenia vďaka dip dye: Tento trend urobí váš outfit originálnym a jedinečným

29.09.2022, 15:00
Životný štýl

Hovorí vám niečo batikovanie? Pravdepodobne áno. Takýto typ úpravy oblečenia nie je žiadnou novinkou, no počuli ste už o dip dye? Tento trend je o čosi iný ako batika. Nespočíva v kúskoch hrajúcich všetkými farbami dúhy, kolieskach či kvetoch, ale obrazcoch idúcich do stratena. Vytvorte si spolu s nami originálnejší a jedinečný outfit vďaka technike dip dye.

Batikovanie je veľmi stará technika zdobenia oblečenia. Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by si ňou aspoň raz v živote nevyskúšal oživiť starý kúsok. Nie je to nič náročné, veď len vďaka šnúrkam, gumičkám, stláčaniu a namáčaniu môže vzniknúť originálne a nenapodobiteľné dielo. Kvetinové deti si batiku obľúbili hneď a odvtedy je nerozlučnou parťáčkou každoročných módnych trendov. Aktuálne sú v kurze najmä tlmené farebné modely v zemitých farbách ako hnedá, tmavomodrá, béžová a zelená. Keďže sa nosia predovšetkým abstraktné motívy, teda nie priamo kolieska či kvietky ako v tradičnej batike, ale obrazce idúce dostratena, práve v tomto prípade hovoríme o novom trende nazývanom dip dye.

Odlišuje sa od tradičného farbenia

Dip dye trend spočíva vo farbení končekov pripomínajúcich ombré. V tomto prípade sa však nejedná len o farbenie vlasov, ale aj oblečenia. Tento štýl zdobenia môžete v uliciach vidieť najmä pri džínsových outfitoch, no zaujímavo vyzerá aj na dlhých šatách či overaloch. Dip dye je síce náročnejšia technika, pretože sa jedná o ponorné farbenie, no so štipkou trpezlivosti a cviku sa môže stať vašim obľúbeným trendom v oživovaní starých kúskov oblečenia. Výsledok stojí naozaj za to. Ak túžite dodať svojmu outfitu nový nádych, naučte sa spolu s nami techniku dip dye.

Vytvorte jedinečný ombré efekt

Je len na vás, aký kúsok oblečenia si vyberiete. Či už sú to staré džínsy, šaty alebo tričko. Predtým, než sa rozhodnete látku farbiť, vyperte ju, ale nesušte. Takýmto spôsobom z nej odstránite všetky povlaky, ktoré by mohli brániť farbivu vsiaknuť. Nasaďte si gumené rukavice, do veľkej nádoby nalejte horúcu vodu a vmiešajte do nej farbivo. Ak chcete, aby bola farba tmavšia, použite dvojnásobné množstvo farbiva a naopak. Ak máte zmes poriadne premiešanú, môžete začať farbiť. Ako na to?

 

Namočte látku do farbiva. To, ako hlboko ju ponoríte, závisí od toho, aký hrubý chcete mať farebný pás. Ak chcete pruhovaný alebo pásikový ombré efekt, ponorte časť látky do vody a nechajte ju v nej približne 15 minút. Takýmto spôsobom sa vám na oblečení vytvorí ostrá čiara medzi zafarbenou a nezafarbenou časťou. Látku ponorte o ďalší pás hlbšie, nechajte odstáť 15 minút, znovu ponorte hlbšie, nechajte odstáť a postupujte tak dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojné. Takýmto ponáraním vytvoríte na oblečení ombré efekt, ktorý vo výsledku vyzerá naozaj jedinečne a originálne. Po farbení nezabudnite látku opláchnuť najprv studenou vodou, potom teplou vodou, aby farbivo stuhlo a napokon ju vyperte v práčke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 10:52