Toto sú najkrajšie vyhliadkové veže na Slovensku.instagram/mesto.modra
StoryEditor

Slovenské rozhľadne, ktoré musíte vidieť: Neuchvátia len výhľadom, ale aj výškou a vzhľadom

15.09.2022, 06:00
Životný štýl

Na Slovensku vyrástlo v posledných rokoch hneď niekoľko vyhliadkových veží, ktoré naozaj stoja za vašu pozornosť. Niektoré uchvátia prenádherným výhľadom, iné výškou a netradičným vzhľadom. Toto sú najkrajšie rozhľadne Slovenska, ktoré musíte navštíviť aspoň raz za život.

Túžite vidieť Slovenskú krajinu v plnej kráse? Vyberte sa spolu s nami na tie najkrajšie rozhľadne, z ktorých uvidíte hory, prírodu a najvýznamnejšie pamiatky. Niektoré vyhliadkové veže boli postavené len nedávno, no existujú aj také, na ktorých sa kedysi bojovalo o holý život. Iba vďaka vrcholom rozhľadní môžete vidieť našu krásnu krajinu z úplne iného pohľadu, a preto sme si pre vás pripravili zoznam tých najkrajších.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Táto 30 metrová rozhľadňa sa nachádza na vrchu Oblaz a jej autorom je známy ľudový umelec Alojz Mucha. Jeho inšpiráciou bola najmä rekvizita šibenice, ktorá na tomto istom vrchu stála pri nakrúcanú legendárneho Jánošíka. Na veži sú tri terasy, na ktoré sa dostanete po zdolaní 85 schodoch. Z nich máte možnosť obdivovať jedinečné výhľady a panorámy na obec Terchovú či okolité vrcholy Malej Fatry.

 

Vyhliadková veža Tokaj

Či by to bola za vinohradnícka oblasť bez veľkého vínneho sudu? Medzi obcami Malá tŕňa a Černochov sa môžete na tento unikát pozrieť z blízka. Vyhliadková veža Tokaj totiž pripomína svojim tvarom drevené sud. Nočné osvetlenie pridáva na jej jedinečnosti a je nezabudnuteľným zážitkom pre každého návštevníka. Okrem toho, z veže uvidíte prenádherné vinohrady, Tokajský región, ale aj susedné Maďarsko.

 

Rozhľadňa Čerešenka

Jednou zo starších vyhliadkových veží Slovenska je rozhľadňa Čerešenka, ktorá je pripomienkou bitky pri Rozhanovciach, konca vlády Omodejovcov a začiatku panovania Matúša Čáka. Čerešenka je vysoká 11 metrov a jej tvar vyzerá evokuje strážnu vežu. Takisto aj bočné otvory s krížom naznačujú, že stojíte na mieste, kde vyhaslo tisícky životov. Okrem história sa z jej vrcholu môžete pokochať panorámou Slanských vrchov, údolia Torysy, Volovských vrchov aj kúskom Lomnického štítu.

 

Rozhľadňa Veľká Homola

Malé Karpaty sa svojou výškou veľmi nechvália, no na ich najvyššom vrchu vyniká rozhľadňa Veľká Homola, ktorá sa pri miernom vetre nekolíše tak, ako jej predchodkyňa. Keďže je okolie obrastené stromami, práve táto veža vám môže pomôcť vystúpiť nad ne a pokochať sa nádherným výhľadom na slovenskú prírodu.

 

Svätojánska rozhľadňa

Od roku 2013 sa nad obcou Liptovský Ján týči s výškou 10 metrov Svätojánska rozhľadňa, ktorá sa nachádza v lokalite pod vrchom Kameničná. Veža je celá z dreva a vďaka svojmu tvaru a materiálu pripomína čo to z tradičnej slovenskej architektúry.

 

Rozhľadňa Dúbravka

Neďaleko od Trenčína sa nachádza rozprávková vyhliadková veža Dúbravka. Nájdete ju na mieste, kadiaľ kedysi dávno viedla lesná železnica na trase Trenčín – Selec. Rozhľadňa je vysoká 9,5 metra, má dve podlažia a jedno z nich ponúka unikátny pohľad na okolité hory vrátane Považského Inovca, Bielych Karpát a Strážovských vrchov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 22:05