Pozrite sa na najkrajšie jaskyne Slovenska.dreamstime
StoryEditor

Nádherné kvaple či podzemné vodopády a jazierka. Toto sú najkrajšie slovenské jaskyne

19.09.2022, 06:00
Životný štýl

Na Slovensku sa nachádza viac než 7100 jaskýň a šesť z nich je dokonca zaradených do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Či už máte radšej kvapľové, ľadové alebo krasové jaskyne, pripravili sme si pre vás zoznam tých najkrajších. Pozrite sa s nami na najväčšie slovenské podzemné poklady.

Slovenské jaskyne sú ospevované ako najlepšie a právom. Na našom území ich nájdete naozaj veľmi veľa. Či už sa vyberiete do najdlhšej, najvyzdobenejšej alebo ľadovej jaskyne, každá z nich je niečím výnimočná. Na Slovensku je návštevníkom sprístupnených trinásť jaskýň a my sme si pre vás pripravili zoznam tých najkrajších. Pozrite sa, kde môžete obdivovať stalgmity, stalaktity a stalagnáty.

Demänovská jaskyňa slobody

Táto jaskyňa vás môže očariť najmä nádhernými vápencami všemožných farieb a krásnymi jazierkami. Ak sa rozhodnete zájsť do Demänovskej jaskyne slobody, môžete sa tešiť na množstvo jej zaujímavých úkazov. Jedným z nich je aj Večný dážď, a teda nevysychajúci vodopád padajúcej vody z jaskynného stropu. Zaujať vás však môže aj Kamenný luster či mohyla skladateľa Leoša Janáčka, ktorého piesne budete počuť aj v jaskyni.

Jaskyňa Domica

V okrese Rožňava sa nachádza jaskyňa Domica, ktorá je najdlhšou jaskyňou na Slovensku. Známa je najmä kvôli podzemnej rieke Styx, po ktorej sa v prípade priaznivých podmienok dá plaviť loďkou. Pri jej návšteve máte možnosť pokochať sa pestrou kvapľovou výzdobou alebo archeologickými nálezmi ako posvätné miesto s uhlovými kresbami a hrot oštepu starého 35-tisíc rokov.  

 

Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza na území národného parku Slovenský raj, je výnimočná najmä pre ľadové stĺpy, jazierka, ľadopády alebo ľadové stalaktity. Žije tu však aj dvanásť druhov netopierov vrátane tých, ktoré patria medzi najvzácnejšie druhy. Zaujímavosťou tejto jaskyne je, že až do roku 1946 v nej bolo povolené celoročné korčuľovanie pre verejnosť.

Gombasecká jaskyňa

Neďaleko Domice sa nachádza jaskyňa, ktorá bola v minulosti využívaná na liečenie chorôb dýchacích ciest. Gombasecká jaskyňa je bohatá na nezvyčajné kvaple rôznych tvarov a farieb, no jej unikátom sú aj sintrové brká, snehobiele trubicovité útvary, ktoré dosahujú dĺžku až tri metre. Medzi najkrajšie priestory jaskyne nepochybne patrí Mramorová sieň, Sieň mieru a časť, kde preteká Čierny potok.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

K jedným z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na celkom svete patrí Ochtinská aragonitová jaskyňa. Leží v Slovenskom Rudohorí a jej najstaršia aragonitová výzdoba má už 140 tisíc rokov. Po prekonaní 104 schodov v nej môžete obdivovať rôzne útvary podobné trsom koralov. Za najkrajšie miesto tejto jaskyne sa považuje Sieň Mliečnej dráhy.

Belianska jaskyňa

Jedinou prístupnou jaskyňou vo Vysokých Tatrách je Belianska jaskyňa. Tá sa môže pochváliť úchvatnými vodopádmi, jedinečnými stalagmitmi a niekoľkými jazierkami. K najzaujímavejším častiam jaskyne patrí Hudobná sieň, ktorá dostala názov podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. O jej návšteve by mohli uvažovať aj tí, ktorí majú problémy s dýchaním. Jaskyňa totiž ponúka prostredie bez alergénov a s nízkym obsahom baktérii vo vzduchu.

 

Jasovská jaskyňa

Prvou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku sa stala Jasovská jaskyňa, ktorú nájdete v obci Jasov. Ak sa ju rozhodnete navštíviť, pripravte sa na päť poschodí, 329 schodov, ale aj prenádhernú kvapľovú výplň, sintrové brčká a vysoké chodby. Keďže bola v praveku jaskyňa osídlená, našli sa v nej aj pozostatky z paleolitu, neolitu a staršej doby železnej.

Krásnohorská jaskyňa

Síce má Krásnohorská jaskyňa sprístupnenú len tretinu z nej, vo svojom vnútri ukrýva najväčší stalagmit na celom svete s výškou až 32,6 metra. Okrem tohto neuveriteľného kvapľu máte možnosť prechádzať sa aj po drevených lavičkách a cez lanové traverzy, vďaka ktorým zažijete veľké dobrodružstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:38