Prerobte si staré tričko na trendy a štýlový kúsok.unsplash
StoryEditor

Staré tričko nemusíte vyhadzovať: Takto ho môžete znovu oživiť a urobiť z neho štýlový kúsok

13.09.2022, 09:00
Krása a móda

Stále nakupujete a neviete, čo so starým oblečením? Ak sa vo vašej skrini nájdu nepoužiteľné tričká, ktoré už vyšli z módy alebo sú obyčajné a nudné, môžete ich znovu oživiť či prerobiť na trendy kúsky. Nebojte sa, nepotrebujete ihlu, niť ani šijací stroj. Stačia vám nožnice, krieda, prípadne papier a dobrý nápad.

Neviete, čo so starými tričkami? Môžete ich posunúť ďalej, použiť ako handry alebo si z nich vyrobiť štýlové alebo praktické kúsky. Inšpirujte sa našimi nápadmi na oživenie starých tričiek, na ktoré nepotrebujete šijací stroj iba dobrý nápad a nožnice.

Vyrežte doň rôzne tvary či obrázky

Staré tričko môžete zachrániť zmenou štýlu, stačia vám k tomu obyčajné nožnice a dobrý nápad, ktorý môžete nájsť aj na internete. Najjednoduchším spôsobom je na strihať celú spodnú časť trička na menšie prúžky, ktoré môžete nechať voľne visieť alebo ich pozapletať do vrkočov. Takisto si môžete na zadnej strane trička vystrihnúť všemožné vzory. Tie si môžete navrhnúť na papier a potom ich z neho prekresliť na tričko. Nezabúdajte na pravidlo, že radšej stokrát zmeraj a až potom krásne vystrihni. Na chrbte si tak môžete vytvoriť diery v tvare krídel, trojuholníkov, srdca či stromov. Každý rez napokon môžete ozdobiť mašličkami, uzlami alebo stuhami.

Čelenka aj zo starého trička

Látkové čelenky sú veľmi pohodlné, netlačia, môžete ich nosiť aj ako gumičku alebo si do nich zamotať vlasy. Najlepšie na nich, je si ich môžete vyrobiť aj zo starého trička, a to aj bez nite a ihly. Ako prvé si z trička odstrihnite pás. Myslite na to, že sa môže časom skrútiť alebo natiahnuť, a preto odstrihnite trhu dlhší a hrubší kus. Položte vystrihnutú čelenku na rovnú plochu a urobte z nej osmičku.Chyťte ju za stred a otočte ju ešte raz ak, aby vám v strede vznikol uzlík. Ak by vám bola čelenka veľmi široká, rozstrihnite ju a uviažte okolo hlavy.

Vymaľujte si ho podľa predstáv

Pôsobí vaše tričko nudne a obyčajne? Vymaľujte si ho. Farby, vzory či obrázky môžu dodať aj starému kúsku trochu šmrncu a najmä jedinečnosti. Môžete si vytvoriť šablónu, pomocou ktorej budete na tričko kresliť. Zaobstarajte si štetec a farbivo vhodné na kreslenie na látku ako atrament, akryl či permanentný fix. Keď si pripravíte všetko potrebné, tričko poriadne natiahnite, aby sa vám naň jednoduchšie kreslilo. Zoberte farby a môžete vytvárať. Ďalšou možnosťou je batikovanie, ktoré je populárne už veľmi dlhú dobu. Z trička vytvorte guľku alebo rolku, náhodne na ňu pripevnite niekoľko širších gumičiek a vyberte si farby, ktoré chcete použiť. Nalejte ich do nádob a kúsok po kúsku v nich tričko namočte. Napokon ho vložte do plastového vrecka, nechajte postáť 4 hodiny a vyperte v práčke, aby ste odstránili prebytočnú farbu.

Nákupná taška bez šitia

Ak je vaše staré tričko naozaj poškodené alebo vám je ľúto ho vyhodiť, môžete si z neho vyrobiť nákupnú tašku. Netrvá to viac ako 10 minút a jediné, čo potrebujete sú nožnice. Z trička jednoducho odstrihnite rukávy a zväčšite trochu výstrih. Nezabudnite odstrihnúť aj dolný lem. Rukávy vám poslúžia ako ušká na taške. Stačí už len spojiť spodnú časť a to pomocou strapcov, ktoré si rovnomerne nastrihajte, pevne zviažte a môžete ísť nakupovať.  

Jedinečný šál

Zo starého trička si môžete vyrobiť aj jesenný šál, ktorý bude v móde naozaj vždy. Odstrihnite si z trička časť bez rukávov, spodného lemu a výstrihu. Buď si ho dvakrát obtočte okolo krku alebo sa pohrajte s jeho štýlom. Môžete si doň vyrezať rôzne tvary, urobiť strapce alebo pozapletať. Verte či nie, výsledok v každom prípade bude stáť naozaj za to.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:06