Svätojánska noc je plná kúziel, mágie a zaujímavých tradícii.dreamstime
StoryEditor

Svätojánska noc plná kúziel a mágie: Na tieto zvyky a tradície by ste počas letného slnovratu nemali zabudnúť

23.06.2022, 18:00
Životný štýl

Okrem horúčav a plných kúpalísk nás v lete čaká aj niekoľko dôležitých sviatkov. Jedným s nich je aj dnešná svätojánska noc, ktorá sa oslavuje v noci z 23. na 24. júna. Tento magický moment oslavovali už naši predkovia, ktorí si letný slnovrat uctievali pomocou týchto zvykov a tradícii. Tie pretrvávajú aj dodnes.

Svätojánska noc je plná kúziel a mágie. Keďže nadprirodzené sily ožívajú a brána medzi svetmi sa otvára, vďaka čaru tohto dátumu máte možnosť spojiť sa s duchmi zomrelých či tajomnými bytosťami. Veľkú rolu v tento deň zohráva najmä oheň, voda, nahota a zeleň. V noci z 23. na 24. júna sa v mnohých domácnostiach vykonávajú aj rôzne rituály, ako napríklad skákanie cez oheň, hádzanie vencov do vody alebo trhanie liečivých byliniek na lúke. Na tieto zvyky a tradície by ste počas svätojánskej noci rozhodne nemali zabudnúť.

Uctievanie ohňa

K najobľúbenejším svätojánskym tradíciám na Slovensku nepochybne patrí pálenie vatry, ktoré súvisí najmä s uctievaním ohňa. Keďže je letný slnovrat vnímaný ako návrat Slnka a svetla, tento deň symbolizuje očistu a znovuzrodenie. Na Jána sa už v minulosti zvyklo tancovať okolo vatry a tí odvážnejší dokonca preskakovali plamene. Jedna z povier hovorí, že ak muž a žena preskočia oheň ruka v ruke, do roka sa zoberú. Takisto by ste počas tejto noci nemali okrem vatry zabúdať ani na chytanie svätojánskych mušiek, ktoré vám môžu priniesť šťastie na celý rok.

Hľadanie čarovného pokladu

Počas svätojánskej noci sa zvykol hľadať aj čarovný poklad. Komu sa podarilo nájsť zlatý kvet papradia a chytiť ho do bielych šiat, ten bol obdarený magickými schopnosťami. Vďaka nim sa mu otvorila skala a zem, v ktorej bol poklad schovaný. Z neho si však šťastlivec mohol zobrať len toľko, koľko uniesol. Dôležité bolo pre mnohých nájsť aj niektoré druhy kameňov, ktoré dokázali človeka ochrániť a dodať odvahu. Svätojánska noc však nebola len o pozitívnej energii. Tí, ktorí hľadali poklad sa museli popasovať s bludičkami, dušami zosnulých nepokrstených detí, ktoré ich lákali do močarísk. Takisto po ceste mohli stretnúť aj divožienky, čarodejnice a lesné ženy, ktoré mužov lákali do tanca.

Venčeky z kvetov či liečivé bylinky

Na Jána sa zvykli trhať o polnoci aj kvety, z ktorých dievčatá vily vence. Tie im mali pri hádzaní do vody napovedať, kto sa stane ich mužom. Takisto si ich mnohé dávali pod vankúš, aby sa im tvár nastávajúceho zjavila v sne. Vence sa vily najmä z margarétok, fialiek, sirôtok alebo šípkovej ruže. Dôležité však bolo, aby natrhali presne deväť druhov kvetov.

Aj vy si môžete počas svätojánskej noci nazbierať okrem kvetov liečivé bylinky, ktoré v sebe ukrývajú magickú moc. Na upokojenie či depresiu je skvelý ľubovník, rany zahojíte pomocou harmančeku, čiernobyľ sa používa pri nepríjemných kŕčoch a rebríček vám pomôže pri menštruačných bolestiach.

Svätojánsky olej alebo čaj je skvelým liečiteľom

Svätojánsky olej pomáha hojiť drobné rany, popáleniny, ale má aj protizápalové účinky. Do zaváracieho pohára vložte kvety a vňať ľubovníka a zalejte ich olivovým olejom. Nádobu umiestnite na slnečné miesto a nechajte postáť aspoň štyri týždne. Keď bude mať olej červenú farbu, môžete si ním začať potierať miesta, ktoré potrebujete vyliečiť. Takisto si počas letného slnovratu uvarte čaj, ktorý by sa mal skladať z ľubovníka, rebríčka, lopúchu a púpavy natrhanej cez jánsku noc. Na šálku čaju vám postačí lyžička vysušených byliniek, ktoré pomáhajú s kožnými chorobami, bolesťami svalov a kĺbov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 11:01