Chuti na sladké sa môžete zbaviť vďaka týmto radám.dreamstime
StoryEditor

Neviete sa zbaviť chuti na sladké? S týmito radami sa s ňou môžete navždy rozlúčiť

18.06.2022, 12:00
Životný štýl

Najväčším nepriateľom vašej línie je cukor, pretože sa dokáže veľmi rýchlo nelepiť na pás či boky. Stáva sa vám, že na vás po poobednej káve či večer pri televízore volá starostlivo ukrytá čokoláda alebo zmrzlina? Chuť na sladké spôsobuje veľmi veľa faktorov, no ak sa budete držať týchto rád, zbavíte sa jej.

Chuť môžeme charakterizovať ako nutkavý intenzívny pocit alebo túžbu dať si niečo dobré. Vo väčšine prípadov to znamená, že siahnete po sladkom, slanom alebo tučnom jedle. Síce sa po zjedení čokolády budete cítiť šťastne a uspokojene, nevydrží to dlho. Ľudia často trpia chuťou na sladké najmä kvôli stresovým obdobiam, emocionálnych problémom alebo zlej nálade. Takisto vie veľa urobiť aj rutina. Keď idete z práce, vždy sa zastavíte na niečo pod zub? Zvykli ste si ku poobednej káve dávať croissanty či keksíky? Predtým, než sa rozhodnete zbaviť chuti na sladké, zamyslite sa, odkiaľ môže váš problém prameniť. Keď na to prídete, osvojte si tieto rady.

Doprajte si dlhý a kvalitný spánok

Možno sa budete pri tejto rade smiať, ale čudovali by ste sa, čo dokáže spraviť s vaším telom dlhý a kvalitný spánok. Ak máte totiž nedostatok oddychu, neodzrkadlí sa to len na vašom psychickom a fyzickom zdraví, ale aj chutiach. Určite sa vám neraz stalo, že sa vám po prebdenej noci cez deň apetít zväčšil. Ako je to možné? Môže za to zmena v koncentrácii hormónov hladu a sýtosti. Keď trpíte nedostatkom spánku, začnete pociťovať menší pocit sýtosti a zvýšený apetít. Bolo by skvelé, keby vás organizmus tlačil k jedeniu ovocia a zeleniny, no opak je pravdou. Sladké sa v takomto prípade stáva prvou vecou, ktorú chytíte do rúk. Doprajte si preto radšej každý deň zhruba 7-9 hodín dlhý a kvalitný spánok.

Nenechávajte sa vyhladovať

Každý človek by mal mať v stravovaní nejaký systém a poriadok. Samozrejme, nie vždy sa to dá, no ak patríte k tým, ktorí cez deň veľa nejedia, pravdepodobne často trpíte návalmi veľkej chuti na sladké. Poznáte to, prídete domov z práce a na chladničku začnete útočiť tak, akoby ste nejedli týždeň. Takisto to platí aj pre tých, ktorí si stanovili, že nebudú jesť po 18. hodine. V takomto prípade sa dokonca túžba na sladké ešte zväčšuje. Ak vám robí problém pravidelnosť, vyskúšajte si jedlo pripravovať vopred, nikdy nenakupujte hladní a predovšetkým sa nenechajte vyhladovať. Nestíhanie by jednoducho nemalo byť vašou výhovorkou.

Stres zväčšuje chuť na sladké

Ako zvládate stresové situácie? Bohužiaľ, mnohí zaháňajú stres práve sladkým jedlom, ktoré im na nejaký čas zlepší náladu. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste vedieť, že dlhodobý stres zvyšuje hladinu hormónu kortizol, ktorý je spojený práve s väčšími chuťami na sladké a nezdravé jedlá. Skúste riešiť problémy inak a naučte sa pracovať so stresom, a to bez priberania. Snažte sa pravidelne športovať, chodievajte do prírody alebo meditujte. Vyskúšať môžete aj otužovanie, saunovanie alebo akúkoľvek činnosť, ktorá vám prinesie radosť. Keď sa zbavíte stresu, s chuťou na sladké sa môžete rozlúčiť.

Jete, pretože sa nudíte

Mnohí majú chuť na sladké práve vtedy, keď sa nudia. Určite to však poznáte aj vy. Koľkokrát za deň sa vám stane, že bezmyšlienkovito hľadáte niečo, do čoho by ste si zobli? V takomto prípade by ste sa mali zamyslieť, čím sa môžete zabaviť. Nedajte nude šancu a skúste si nájsť nejakú záľubu alebo kreatívnu činnosť, pri ktorej zabudnete, že vám v kuchyni leží otvorená čokoláda.

Maškrťte, ale zdravšie varianty

Ak sa naozaj neviete zbaviť nutkania a chuti na sladké, jednoducho si zaobstarajte zdravšie varianty vašich obľúbených maškŕt. Predtým však odstráňte z domu tie nezdravé, aby vás zbytočne nelákali. Uspokojiť chuť na sladké môžete predovšetkým ovocím, ale aj proteínovými tyčinkami, ktoré vás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu. Takisto je skvelý grécky jogurt s jahodami, čučoriedkami a kvapkou sirupu, ale aj med či rôzne typy bio sušienok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:32