S konaním Vladimíra Putina nesúhlasí ani známa ruská foodblogerka.Instagram/belonika
StoryEditor

Foodblogerke hrozí väzenie za to, že sa postavila Putinovi: Ruská Nigela si môže posedieť až 15 rokov

22.03.2022, 12:00
Životný štýl
Slávna autorka kuchárskych kníh, prezývaná ruská Nigella Lawson, sa môže stať prvou celebritou, ktorú uväznia za porušovanie nových ruských zákonov. Tie okrem iného zakazujú akúkoľvek kritiku vojny na Ukrajine.

Foodblogerke Veronike Bielocerkevskej, medzi fanúšikmi známou ako Belonika alebo Nika, hrozí trestné stíhanie kvôli „protiprávnemu správaniu“ voči svojej krajine. Odvážna šéfkuchárka a autorka najpredávanejšej ruskej kuchárskej knihy obvinila Vladimíra Putina z neľútostnej „premeny chlapcov vo veku 18 až 20 rokov na sekanú jeho imperiálnych ambícií“. Hoci sa Bielocerkevská sa považuje za „hrdú Rusku“, narodila sa v Odese na Ukrajine. Na svojom Instagrame sa tak rozhodla zverejniť sériu protivojnových vyhlásení, a to aj napriek tomu, že v krajine je samotné slovo „vojna“ zakázané. V Rusku totiž musia inváziu na Ukrajinu pomenovávať ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Všimol si ju už i ruský výbor pre vyšetrovanie

Ruská hviezda dáva veľmi jasne najavo, že s prezidentovým konaním nesúhlasí. Podporu si vyslúžila aj od svojich fanúšikov, ktorých má na sociálnej sieti takmer milión. Putina nazvala chorým a starým mužom. Podľa ruského vyšetrovacieho výboru je ďalej zodpovedná za „verejné šírenie nepravdivých správ založených na politickej nenávisti pod zámienkou spoľahlivých, no v skutočnosti nepravdivých informácií o akciách Ozbrojených síl Ruskej federácie“.

Výbor dodal, že zámerne zverejnila nepravdivé informácie o zapojení armády do ničenia miest, detí a civilného obyvateľstva Ukrajiny v čase špeciálnej vojenskej operácie. Diskreditovala tým štátne orgány a ozbrojené sily Ruskej federácie. Putinov nový zákon by ju mohol poslať do väzenia až na 15 rokov. Veroniku obvinenia nezastavili, ale naopak publikovala príspevok, v ktorom sa nazvala slušnou osobou a Vladimíra Putina viní za agresívnu vojnu proti suverénnemu štátu. V príspevku napísala: „Ukrajinský ľud nepovažujem za svojho nepriateľa. Naopak, pokladám ich za bratov a sestry. Som úplne zdesená tým, koľko matiek sa nedočká chvíle, kedy sa ich chlapci vrátia domov.“ Nehanbí sa za svoju národnosť, hanbí sa za svoju bezmocnosť.

Do Ruska sa vrátiť neplánuje

Keďže Belonika momentálne žije striedavo v Rusku a vo Francúzsku, s najväčšou pravdepodobnosťou sa momentálne nachádza vo svojej francúzskej vile, v ktorej si plánuje otvoriť kuchársku školu. Uvedomuje si, že jej návrat do Ruska by automaticky znamenal zatknutie. Príspevky slávnej kuchárky boli napísané mimo Ruska, nakoľko je v krajine Instagram zablokovaný, a to od zásahu Kremľa proti „extrémistickým“ stránkam sociálnych médií. Odsťahovanie z Ruska ju však nemrzí a nemá žiaden dôvod na návrat do zeme, v ktorej zažila pocit absolútneho nefalšovaného zla, s akým sa doposiaľ nestretla.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:24