Motivujte sa k cvičeniu dobrou hudbou či športovým oblečením.dreamstime
StoryEditor

Nemáte chuť či čas? Vďaka týmto tipom sa motivujete k cvičeniu, dokonca sa naň budete tešiť

16.03.2022, 14:00
Životný štýl
Chceli by ste začať cvičiť, no neviete sa k tomu dotlačiť? Nebuďte tými, u ktorých vždy zvíťazí lenivosť, začnite sa na cvičenie tešiť a neodkladať ho. Prezradíme vám tipy, ako sa motivovať k cvičeniu, aj keď máte zlý deň či náladu.

Prišli ste z práce domov alebo sedíte pred televíziou už niekoľko hodín a neviete sa dokopať k cvičeniu? Urobte si z tréningu rutinu a radosť, ktorá vás bude motivovať k ďalšiemu cvičeniu a výsledkom. Prezradíme vám, ako sa odhodlať a nepoľaviť v športovaní. 

Začnite tu a teraz

Nie od pondelka, nie od začiatku nového mesiaca. K cvičeniu sa dotlačíte, len ak s ním začnete hneď. Ak to neurobíte tu a teraz, väčšinou z toho napokon nič nebude. Keď si tréning odložíte o jeden deň, to je ešte v poriadku, ale tiež je iné, či posúvate začiatok cvičenia alebo si prekladáte workout v štádiu, keď už ste rozbehnuté. Prekonajte sa k prvému tréningu a potom sa motivujte k ďalšiemu cvičeniu. To môžete urobiť tak, že si zapamätáte, aký pocit ste mali po cvičení. Nemyslite na námahu, ktorú ste museli vykonať, ale na nárast endorfínov, dobrú náladu a svieži pocit.

Rutina vo forme budíka

Rovnako ako pri všetkom, aj pri cvičení funguje rutina. Povedzte si, že chcete cvičiť 30 minút dva až trikrát týždenne. Presne si určite dni a hodiny, ktoré vám budú najviac vyhovovať. Samozrejme, vy samy sa musíte naučiť tieto časy dodržiavať. Ak sa bojíte, že zabudnete, ideálny je budík. Nastavte si pripomienky či poznámky do telefónu, ktoré vás prinútia nepoľaviť vo vašom novom zvyku.

Cvičte s blízkymi

Nebaví vás cvičiť osamote alebo máte problém skĺbiť cvičenie so spoločenským životom? Namiesto času stráveného v kaviarni či večeroch pri víne s priateľmi, skúste navrhnúť, či by ste nemohli ísť spoločne na prechádzku do parku, turistiku, alebo si zahrať basketbal či tenis. Ak vaši priatelia nebudú mať záujem, môžete vyskúšať kolektívne tréningy, kde si rozhodne môžete nájsť partnera na cvičenie.

20 kilogramov za mesiac? To teda nie

Stanoviť si reálny cieľ je veľmi dôležité. Mnoho žien v cvičení zlyhá, pretože si určí nesplniteľné ciele, ako napríklad schudnúť 20 kilogramov za mesiac. Nebuďte jednou z nich a určte si napríklad dva kilogramy za mesiac. Ak si totiž stanovíte nereálny cieľ a nenaplníte ho, začnete byť demotivované a ťažko sa potom vrátite k pohybu späť. Okrem splniteľných cieľov sa snažte plánovať krátkodobo a majte neustále prehľad o tom, ako sa vám darí.

Odhoďte tepláky, oblečte si športové legíny

Ak sa potrebujete namotivovať k cvičeniu ešte viac, skúste si kúpiť športové oblečenie, ktoré sa vám páči a oblečte si ho. Môže vám totiž zvýšiť sebavedomie alebo chuť k cvičeniu. Je rozdiel, či sa do cvičenia pustíte vo vyťahanom tričku a teplákoch, alebo sexy legínach a športovej podprsenke. Navyše, prezliekanie do športového je rituál, ktorý telo aj myseľ nastaví, že prichádza čas na tréning.

Nezabudnite na správnu hudbu

Pri cvičení je dôležitá hudba. Skúste si vytvoriť zoznam skladieb, ktoré vás dokážu namotivovať a ktoré vás rozhýbu. Počúvaním hudby pri cvičení sa môže zvýšiť kvalita vášho tréningu, zlepší sa vám nálada a ovplyvní to aj výsledky. Ak neviete, čo si pustiť, skúste nájsť na internete hudbu určenú na cvičenie, ktorá má zvyčajne rovnomerný rytmus. Hudba naviac dokáže odvádzať pozornosť od bolesti či únavy, ktorú môžete pri športovaní pociťovať.

Potrebujete viac motivácie?

Ak sa neviete k cvičeniu stále dokopať, mali by ste sa zamerať na jeho výhody, ktoré sú hnacou silou pre vašu motiváciou. Pravidelný pohyb znižuje riziko vzniku vážnych chorôb, zlepšuje náladu či duševné zdravie, prináša lepší spánok a skvalitňuje sexuálny život. Ak vám to stále nestačí, tak cvičenie má pozitívny vplyv aj na zdravie mozgu, zvyšuje kondíciu, pomáha pri chudnutí a zvyšuje sebavedomie. Nezabúdajte na to, že ak sa k cvičeniu donútite, urobíte si z neho rutinu a radosť, pri prvých výsledkoch nebudete na seba len hrdé, ale aj dostatočne motivované k ďalšiemu cvičeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:39