StoryEditor

Zvládnite predvianočný stres ľavou zadnou. Ako na to?

10.12.2015, 13:45
Životný štýl
Na sviatky sa už moc tešíme, ale ako sa blížia, stresujeme sa a naše pocity z Vianoc sú zbytočne rozporuplné. Čo s tým?

"Dôležité je, aby ste mali dobrý pocit sama zo seba," odpovedá terapeutka Petra Krajčinovič čitateľkám, ktoré opisujú, čo im na Vianociach vadí, ako píše idnes.cz.

Bez umytých okien by som sa na Vianoce hanbou prepadla.
Tu vidím len dve možnosti, umyte okná, alebo sa hanbou prepadnite. Ak sa hanbou prepadáte kvôli tomu, čo o vás povedia ostatní, tak je vaším problémom závislosť na hodnotení, ktorú má zhruba 95 percent populácie. Dôležité je, aký máte pocit sama zo seba. Keď som mala pocit, že ma ľudia hodnotia a súdia negatívne, pomohlo mi drsnejšie príslovie: "Levicu taktiež nezaujíma, čo si o nej ovce myslia." Ak máte dobrý pocit z čisto umytých okien, umyte ich. Ak to robíte kvôli druhým, vykašlite sa na to.

Pečenie zákuskov krásne rozvonia byt, nikdy by som ho preto nekúpila už hotové, ale rodina vyžaduje minimum druhov. Chcem im vyhovieť, ale som zakaždým úplne hotová.
Moje skúsenosti z praxe sú také, že najkrajšia predvianočná spoločná činnosť je práve pečenie koláčov, no určite nie je povinnosťou. Zapojte všetkých okolo seba, alebo odpojte seba od "vyhovieť ostatným". Bežte si zaplávať a choďte do sauny, nech si vyčistíte myseľ a koža môže voľne dýchať.

Nebaví ma lietať po obchodoch a zháňať darčeky, všade sú davy ľudí, všetko je drahé a nápady žiadne, tak nakoniec kupujem blbosti.
Buď nemáte 364 dní pred Vianocami čas, alebo internet. Oboje je dostupné a vďaka nim sa dajú kúpiť vcelku zmysluplné darčeky. Vyskúšala som, funguje to a odporúčam.

Neznášam doma napätie, a radšej, než sa dohadovať o upratovaní, urobím všetko sama. Lenže potom sa cítim ako uštvaná slúžka.
V tom prípade skončíte ako uštvaná slúžka. Skúste poprosiť samu seba o zhovievavosť, buďte k sebe dobrá. Ja svojim klientkám odporúčam, aby si spríjemnili aj tú najmenej obľúbenú činnosť. Napríklad púšťaním hudby, ktorú ste si spievali a má pre vás čaro bezstarostného obdobia. Doplňte činnosti, ktoré vás netešia niečím milým. Trochu zložitejšie je zmenioť myslenie a najťažšia býva reorganizácia zažitých rodinných zvyklostí. Ak vám ani jedno nepomôže, majte na mysli, že Ježiško sa narodil v chlieve, určite sa nebude hnevať, keď nebudete mať doma neupratané.

Vianoce sú pre mňa spoločná prechádzka, stolové hry, tradičné vianočné zvyky, koledy. Ale deti chcú drahé darčeky a manžel upratané, navarené, napečené a ideálne potom, keď mu dáme všetci pokoj.
Aké pravidlá ste doma nastavili, také máte. Skúste si sama seba teraz predstaviť ako naloženú rozbehnutú lokomotívu, ktorú chcete odviesť na vedľajšiu koľaj. To nie je vo vašich silách, že. Ľahšie je systematicky z nákladu uberať a ľahko pribrzďovať. Začnite lacnejšími darčekmi, neumytými oknami a strateným receptom na jeden druh cukrovinky. Po malých krokoch možno urobiť veľkú zmenu.

Najradšej by som cez Vianoce sedela doma pred televíznymi rozprávkami, ale mám rozvetvenú rodinu a všetci očakávajú, že ich navštívim.
Tak ich nechajte v očakávaní, možno sa dočkajú, až sa vám bude chcieť. Nemusíme predsa nutne robiť veci, ktoré nám niekto nalinkoval. Skúste im popriať zo sedačky po telefóne veselé sviatky, a keď už by ste sa mali cítiť previnilo, kýchajte, osobný kontakt ich prejde. Malé predstieranie ešte nikoho nezabilo.

Na Vianoce prichádza smútok, bilancuje uplynulý rok a zakaždým na mňa padne splín, že som zas o rok staršia a bližšie do rakvy.
A čo napríklad, že ste o rok múdrejšia, vyspelejšia, lepšia žena!

Patrí kapor na vianočný stôl, alebo späť do vody? Manžel ho chce zjesť, ja púšťať a každý rok sa pohádame.
Tak kúpte dva  kapre. Manžel si svojho zje zje, vy môžete s láskou toho svojho vrátiť tam, kam patrí - hoci pozor - odborníci to zásadne neodporúčajú. Na dôkaz vzájomného rešpektu a nie trucu, si potom dajte pusu.

Keď sú Vianoce, každý má pocit, že je nutné sa stretnúť s blízkymi, Potom sa na seba kŕčovito usmievame a robíme, že je pohoda. Pritom je tá atmosféra pretvárky vlastne skôr hrôzostrašná.
To je dobrý postreh a zároveň obtiažnejší. Slušnosť velí "bež a tvár sa, že sme rodina" a vo vnútri v nás to buble. Verte mi, že keď raz slušne, avšak dôrazne, odrieknete návštevy príbuzných, ktorí majú schopnosť vysať z vás všetku energiu, nebudete sa musieť odteraz vyhovárať.

Na Silvestra som rada so svojimi priateľmi, ale všetci popíjajú alkohol a ja po ňom zakaždým zaspím ešte pred polnocou a druhý deň je mi zle. Skúsila som nepiť, ale potom sa zase vôbec nebavím.
Ja osobne som nikdy nepochopila a teda ani nebola zástanca organizovaných zábav. Niekedy je príjemné len tak spočinúť a premýšľať o tom, čo si prajeme pre seba a svojich blízkych a čo preto chceme urobiť. Takže kľudne radšej zrušte Silvestra než samú seba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:38