StoryEditor

Hypotekárna kríza má väčší dosah

03.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hypotekárna kríza v Spojených štátoch sa týka väčšieho počtu obyvateľstva, než sa doteraz predpokladalo. Hlavnou príčinou je podľa denníka Wall Street Journal to, že vyššie úročené rizikové hypotéky si brali aj ľudia, ktorých príjem postačoval na odklepnutie výhodnejších úverov.
Viac ako polovica vysokoúročených hypotekárnych úverov bola v poslednom období schválená ľuďom s pomerne dobrou bonitou. Terajším problémom je to, že pri relatívne vysokých splátkach a klesajúcej cene nehnuteľností sa dostávajú do úzkych aj títo klienti s lepším platom.
Úverová kríza tak má väčší dosah na obyvateľstvo a hospodárstvo Spojených štátov, než sa doteraz myslelo. "Drahé rizikové úvery siahajú ďaleko až do strednej triedy a zasahujú aj bohatšie obyvateľstvo," tvrdí Wall Street Journal s odvolaním sa na rozsiahlu analýzu, ktorú si objednal.
Príčinou tohto stavu je fakt, že sprostredkovatelia úverov často dotlačili dostatočne finančne zaistených zákazníkov k nevýhodnejším pôžičkám. Sprostredkovatelia ich podľa Wall Street Journal navnadili jednoduchším a rýchlejším schválením úveru, potrebou menšieho vlastného kapitálu a nízkymi počiatočnými úrokmi. Naopak, zľahčili alebo úplne zamlčali neskorší výrazný rast nákladov kvôli prudkému zvýšeniu úrokov a prísnym pravidlám splácania. Za tieto úvery mali totiž sprostredkovatelia podstatne vyššie provízie.
V roku 2006 získali klienti s dobrou bonitou viac ako 60 percent zo všetkých schválených drahých rizikových úverov. V roku 2004 tento podiel predstavoval iba 40 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 23:00