Príčinou nafukovania môžu byť aj činnosti, ktoré robíme takmer každý deň.Shutterstock
StoryEditor

Nafúknuté brucho, zas a znova? Príčinou nie sú len potraviny, ale aj každodenné činnosti

03.10.2024, 11:00
Zdravie

S týmto zápasia tisíce žien, a často krát absolútne netušia ako tomu zabrániť. Hovoríme o nafukovaní, bežnom a večnom dámskom strašiaku. Nafúknuté bruško poznáme všetky. Problém však nastáva v momente, keď sa s ním stretávate takmer denne a netušíte, čo ho zapríčiňuje. Jeho dôvody môžu byť skryté v nesprávnych potravinách alebo dokonca v činnostiach. Niektoré z nich väčšina ľudí robí úplne podvedome.

Nafúknuté brucho je dnes pomerne bežným javom. Jeho príčinou je nadmerná tvorba plynov v našom organizme, potravinová intolerancia alebo porucha čriev. Priveľké množstvo vzduchu dá o sebe okamžite vedieť. Prebytočný vzduch v bruchu vytláča črevné steny smerom von, čo spôsobuje viditeľnú vypuklinu. Tento tlak môže viesť k nepríjemným bolestiam. Možno patríte do skupiny, ktorá nijaké bolesti nepociťuje. Na druhej strane ľudí trápi, že ich telo nevyzerá esteticky. Naduté brucho vidieť najmä v obtiahnutom oblečení čo je pre nás, ženy, mimoriadne nepríjemné.

Tento problém každopádne netreba zanedbávať. Je nevyhnutné ho riešiť a odstrániť akékoľvek príčiny. Niektoré sú skryté v úplných drobnostiach, v činnostiach, ktoré robíme úplne podvedome.

Tajomstvo skryté v počítačoch

Prvou z nich je napríklad jedenie za počítačom. Poznáte to. Uponáhľané dni, hromada práce a nijaký čas na jedlo. Mnoho ľudí sa dostáva do situácie že jedlo prijíma čo najrýchlejšie, popri pozeraní do počítača. Aj keď sa to možno nedá, práve toto môže byť problémom. Správne trávenie totiž začína už pri pohľade na jedlo, pri jeho vôni a spôsobe konzumácie. Ak hneď prvý krok zanedbáte, bude to mať nepríjemné následky. Skúste odstúpiť od obrazovky a jedlo zjesť s maximálnym pokojom. Verte mi, práca vám neutečie.

Zas raz, spánok!

Ďalším bodom, na ktorý mnoho ľudí zabúda je spánok. Hovorí sa, že pri akýchkoľvek aktivitách či liečbam je absolútne kľúčový. A je to naozaj tak! Spánok totižto súvisí aj s nadúvaním vášho brucha. Ak nedostatočne oddychujete a nedoprajete telu potrebnú regeneráciu, nečakajte zázraky. Nedostatok spánku spôsobuje telu stres a nesprávnu produkciu hormónov. Tento fakt sa môže odraziť aj na vašom trávení. Čím menej telu dopraje, tým horšie vám to bude následne oplácať.

ANKETA
Trápi vás nafúknuté brucho?

Nezabúdajte na psychiku

V neposlednom rade, psychika. V dnešnej dobe je často podceňovaná, avšak stále platí, že je absolútne prioritná. Psychická nepohoda v organizme vyvoláva stres a negatívne emócie a tie ovplyvňujú všetky telesné procesy. A pod ne pochopiteľne spadá aj naše trávenie. Ak sa vám často nafukuje brucho, neskúmajte len čo jete, ale aj s kým a ako. Zamyslite sa, ako sa pri jedle cítite, čo vám ide hlavou alebo čo dnes riešite. Možno to znie zvláštne, ale najväčšie zázraky dokáže práve naša hlava.

Ďalším problémom môže byť to, keď vzduch dobrovoľne prehĺtate. Myslíte si, že to nie je možné? Žiaľ, robíme to takmer každý deň. Žuvanie žuvačiek, fajčenie, smiech, pitie či jedenie. Práve pri týchto obyčajných činnostiach často zabúdame kontrolovať dych. On preto nečakane unikne do žalúdka a problém je na svete.

Pozor na tieto potraviny

Okrem ľudských faktorov, prirodzene nezabúdame ani na tie stravovacie. Existuje niekoľko potravín, o ktorých je známe, že zapríčiňujú výrazné nafukovanie. V prvom rade medzi ne patrí pečivo. Je vedecky dokázané, že najväčší problém ľuďom robí práve milované, biele pečivo. Ak ho zbožňujete a nedokážete sa ho vzdať, skúste ho vymeniť za celozrnné, tmavé pečivo. Aj keď ani táto varianta nie je ideálna, je rozhodne lepšia ako tá prvá.

Medzi často spomínané potraviny patria napríklad aj jablká, brokolica, kaleráb či mrkva. Aj keď tieto potraviny sú zdravé a pre telo sú prospešné, ak vás trápi nafukovanie, radšej ich nejedzte. Problém môžu narobiť aj sladené vody, alkohol či mliečne výrobky. V konečnom dôsledku samozrejme platí, že každý sme iný a u každého platí niečo celkom odlišné. Sledujte svoje telo, počúvajte ho a zaručene dospejete k želaným výsledkom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. október 2024 11:02