Stres ovplyvňuje aj naše bunky.Archív/ Mafra
StoryEditor

Máte problémy so stresom? Dôvod môže byť skrytý vo vašom stravovaní

19.09.2024, 12:00
Zdravie

Chceme alebo nie, stresu sme v dnešnej dobe vystavení takmer každodenne. Či už vplyvom práce, povinností, médií alebo okolia. Rovnako ako pociťujeme stres my, vnímajú ho aj naše bunky. Tie zažívajú takzvaný oxidačný stres, ktorý ich do značnej miery poškodzuje. Práve k takémuto pojmu môžeme prispieť aj našou stravou. Vedeli ste, že niektoré potraviny považujeme za viac stresujúce ako iné? Tu sú také, ktoré by ste zo svojho jedálnička mali rovno vylúčiť.

Som presvedčená o tom, že stresovú situáciu už zažil nepochybne každý z nás. Búšenie srdca, nadmerné potenie či zrýchlené dýchanie. Takéto pocity rozhodne nie sú príjemné a ak je v našich silách, vždy sa im chceme vyhýbať. Faktom je, že naše bunky vnútorný stres prežívajú ešte o niečo náročnejšie. Pravidelne sú vystavené oxidačnému stresu. Toto slovné spojenie síce znie komplikovane, avšak porozumieť mu je celkom jednoduché.

Stres vzniká nerovnováhou

Čo to ten oxidačný stres vlastne je? V jednoduchosti, tento typ stresu vzniká nerovnováhou medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v našom organizme. Tieto látky sú prirodzenou súčasťou tela. Predstavte si, že tých nezdravších buniek v tele máte jednoducho viac ako tých prospešných.  Keď sa v tele nachádza viac radikálov, čiže menej vhodných buniek, môže to byť pre nás nebezpečné. Takéto okolnosti vedú k rôznym chorobám, ako napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak alebo rakovina.

Správne potraviny = menej stresu

Ak ste osobou, ktorá ma tendenciu stresovým situáciám nepríjemne podliehať, mali by ste spozornieť. Okrem dychových cvičení či nastavenia mysle, môžu pomôcť aj potraviny, ktoré konzumujete. Tajomstvo je pritom celkom jednoduché. Dôležité je voliť také, ktoré majú prirodzene obsahujú väčšie množstvo antioxidantov. Spomínali sme, že pre telo sú oveľa podstatnejšie a zdravšie ako radikály. Ak teda budete jesť tie správne potraviny, do tela si prinesiete neporovnateľne menšie množstvo stresu.

Vedci pomocou týchto zistení rozdelili potraviny do dvoch skupín. Prvou skupinou sú potraviny, ktoré by sme mali jesť každodenne. Nazývajú ich takými, ktoré telu nespôsobujú stres. Naopak na druhej strane sú tie, ktoré by sme mali prijímať len veľmi výnimočne. Sú to totižto tie, ktoré nás stresujú.

Potraviny, ktoré nás nestresujú

V prvom rade, asi najlepším riešením je pre nás pravidelné jedenie ovocia a zeleniny. Tieto potraviny obsahujú najväčšie množstvo antioxidantov, ktoré sú pre nás veľmi prínosné. Ďalšie dôležité typy sú napríklad orechy, semienka, strukoviny či ryby. Samozrejme, nezabúdajte ani na bobuľové a citrusové plody, cibuľu, cesnak, škoricu a dokonca aj kurkumu. Vedci sú presvedčení o tom, že ak zveľadíte svoj jedálniček, rozhodne sa zmení aj váš pohľad na náročné, stresové situácie.

Tieto naopak stres vytvárajú

Na druhej strane je presne opačná kategória. Aj keď si to možno nechceme priznať, tieto potraviny nášmu fyzickému a psychickému telu ani najmenej neprospievajú. Patria medzi ne najmä biely chlieb, krekry, cestoviny a pečivo. Vyhovujúce nie sú ani predvarené či vyprážané potraviny, červené mäso a zo všetkého najhorší, alkohol.

Ako pri všetkých odporúčaniach, aj tu platí, že popri vyváženej strave  nezabúdajte ani na to ostatné. Pravidelný šport a pohyb, kvalitný spánok, nijaké fajčenie a prejedanie sa. Ak sa vám podarí vo všetkých sférach nájsť balans, vyhrali ste. Nezabúdajte na to, že všetko čo vášmu telu dáte sa vám vráti. A to v sto percentnom  nasadení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 12:02