doc. Ladislav Kužela PhD., MPH., prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNBevita
StoryEditor

Gastroenterológ Ladislav Kužela: Naše črevá môžu rozhodnúť aj o tom, kto sa nám páči

02.10.2024, 13:00
Zdravie

Zaujímali ste sa niekedy o zdravie vašich čriev? Črevný mikrobióm, ktorý sa nachádza prevažne v hrubom čreve, je akási skupina malých organizmov zodpovedná za veľké veci. Gastroenterológ Ladislav Kužela hovorí, že keď je črevný mikrobióm zdravý, pomáha nám nielen v tom, aby sme sa cítili dobre, ale pomáha nám udržiavať zdravie na mnohých úrovniach.

Téma črevného mikrobiómu sa dostáva v posledných rokoch viac do povedomia. Čo to vlastne ten črevný mikrobióm je a kde sa presne nachádza?

Črevný mikrobióm sa nachádza hlavne v hrubom čreve. Takže keď sa najeme, jedlo putuje cez celý tráviaci systém a nakoniec sa dostane do hrubého čreva, kde tieto mikroorganizmy začnú pracovať na jeho spracovaní. Črevné mikróby si treba predstaviť ako akýchsi „pracovníkov“ v továrni, ktorí majú rozličné úlohy. Každý jeden z nich, ak je dobre a vhodne „nakŕmený“, si svoju prácu vie aj dobre a zodpovedne vykonávať. Znamená to však aj to, že nemožno len tak jednoducho presunúť jedného „zaškoleného pracovníka“ na úlohu, ktorú nikdy nevykonával, pretože ju nevie vykonávať, a navyše môže spôsobiť aj škody. Inými slovami, ak vyhynie v našich črevách určitá skupina mikróbov, môže to niekedy mať doslova devastačné škody na našom zdraví. Žiaľ, k tomuto si často môžeme prispieť sami, a to napríklad nevhodným stravovaním.

Črevný mikrobióm je veľmi rôznorodý a každý človek má unikátnu kombináciu týchto mikroorganizmov (teda je to podobné ako s naším odtlačkom prsta), čo môže ovplyvniť rôzne aspekty zdravia vrátane trávenia, hmotnosti a dokonca aj nálady a celkového psychického zdravia.

Sama som prekvapená, čo všetko tento mikrobióm ovplyvňuje. Vedeli by ste nám to priblížiť?

Črevný mikrobióm ovplyvňuje množstvo vecí v našom tele, ktoré sú veľmi dôležité tak pre naše celkové zdravie, ako aj pre našu pohodu. Tu sú niektoré z nich:

Trávenie jedla. Pomáha rozkladať jedlo, ktoré zjeme, aby naše telo mohlo lepšie vstrebať potrebné živiny. Bez týchto mikroorganizmov by naše telo nedokázalo úplne spracovať niektoré druhy potravy, ako je napríklad rastlinná vláknina.

Imunita. Udržiava naše črevá zdravé a bráni škodlivým baktériám a vírusom, aby sa rozmnožili. Dokáže posilňovať náš imunitný systém, a tak nás ochrániť pred chorobami. Črevný mikrobióm pomáha imunitnému systému pri správnom vývine imunitných buniek, v určení a nájdení „votrelcov“, pri prenose imunitných buniek na správne miesto, ako aj pri zosilnení schopnosti bojovať s cudzorodými bunkami (a to nielen s infek­čnými, ale aj nádorovými).

Hmotnosť a metabolizmus. Črevný mikrobióm ovplyvňuje aj to, ako naše telo ukladá tuk a ako rýchlo spaľuje kalórie. Môže teda hrať úlohu aj v tom, či priberáme alebo chudneme.

Nálada a psychické zdravie. Črevný mikrobióm produkuje niektoré chemické látky, ktoré môžu ovplyvniť našu náladu a celkovú psychickú pohodu. Napríklad produkuje sérotonín, čo je látka, ktorá sa podieľa na úprave nálady.

Ako sa dá vlastne zistiť, v akom stave máme črevo?

Zistiť stav črevného mikrobiómu nie je niečo, čo môžete urobiť doma, ako napríklad zmerať si teplotu. Existujú však určité metódy a testy, ktoré môžu poskytnúť prehľad o tom, aký je stav vášho črevného mikrobiómu.

Analýza stolice. Najbežnejším spôsobom, ako zistiť stav črevného mikrobiómu, je test stolice. Laboratórium urobí analýzu vzorku stolice, aby zistilo, aké druhy baktérií a iných mikroorganizmov sa v nej nachádzajú a v akých množstvách. Niektoré testy môžu poskytnúť hlbší pohľad aj ohľadne zloženia a funkcie črevného mikrobiómu.

Konzultácia s lekárom. Ak máte zdravotné problémy spojené s trávením alebo iné príznaky, ktoré môžu súvisieť s črevným mikrobiómom, lekár vám môže odporučiť vhodné vyšetrenia a testy. Lekár môže tiež posúdiť celkový zdravotný stav a príznaky, aby určil, či môže byť problém s mikrobiómom.

Denný záznam príznakov a stravy. Písanie denníka, kde si zaznamenávate stravovacie návyky, tráviace problémy a iné príznaky, môže byť tiež užitočné. Takýto denník môžete priniesť svojmu lekárovi, ktorý môže na základe týchto záznamov odporučiť ďalšie vyšetrenia.

image

doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH, prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB

Pri príprave na tento rozhovor mi vyskočil iný rozhovor s vami, v ktorom hovoríte, že črevá rozhodujú aj o tom, či sa nám niekto páči alebo nie. To by ma zaujímalo, ako toto funguje.

Naše črevné baktérie kontrolujú okrem iného aj tvorbu látok, ktoré sú zodpovedné za náš pach, a ten má významný vplyv pri výbere našich partnerov. Áno, hovorím o feromónoch, ktoré hrajú významnú úlohu v sexuálnej príťažlivosti a aj pri párení. Inými slovami, naše črevné mikróby môžu byť spoluzodpovedné aj za to, ktorého partnera si vyberieme.

Ukázalo sa to aj v jednej švédskej štúdii, keď požiadali ženy, aby určili atraktivitu ich potenciálnych partnerov podľa pachu ich špinavých tričiek. Ženy sa síce nevedeli zhodnúť v tom, ktorý pach bol pre ne „najatraktívnejší“, ale namiesto toho sa ukázalo, že najviac preferovali tričká mužov, ktorí mali pre ne najvhodnejší imunitný systém. Inými slovami, preferovali mužov, ktorí akoby vedeli doplniť a rozšíriť spektrum imunity ich potomkov. Keďže 70 % nášho imunitného systému máme v črevách a náš črevný mikrobióm môže priamo vplývať na náš imunitný systém, pravdepodobne ide o dôkaz „zásahu“ našich mikróbov pri výbere partnerov.

Na tomto mieste by som ešte rád uviedol aj to, že s našimi partnermi sa dokážeme o náš črevný mikrobióm aj podeliť. Totiž každý raz, keď sa bozkávame, vymieňame si s partnerom až 80 miliónov mikróbov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. október 2024 13:02