Superpotraviny vám dodajú potrebnú dávku vitamínov.dreamstime
StoryEditor

Šesť superpotravín, ktoré musíte mať doma počas celej zimy. Ochránia vás pred chrípkou

12.11.2023, 08:00
Zdravie

Darí sa vám prežiť túto jeseň v zdraví? Alebo vás už obchádzajú choroby a cítite, že na vás niečo lezie? Pred chorobami vás ochránia nie len vitamíny, ale aj bežne dostupné superpotraviny. Niektoré z nich by ste mali mať doma počas celej jesene a zimy.

Chia semienka

Chia semienka sú tiež bombou plnou vitamínov, minerálov a antioxidantov. Navyše obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Aby ste zo semiačok vyťažili maximum, rozdrvte ich v mažiari. Uvoľnia sa tak z nich všetky potrebné látky. Alebo sa snažte ich poriadne pohrýzť. Semienka si zamilujete v chia pudingu, ale tiež ako súčasť smoothie či šalátov.

Goji

Goji je síce exotická superpotravina, no je bežne dostupná aj v našich končinách. Dokonca sa dá aj veľmi jednoducho vypestovať. Goji by ste mali konzumovať denne. Budete tak mať pokrytú dávku nie len vitamínov a minerálov, ale aj aminokyselín a antioxidantov. Tieto malé, červené bobule obsahujú množstvo céčka a tiež vitamíny skupiny B. Dajte si ich do rannej kaše, alebo si na nich pochutnajte keď budete mať chuť na sladké.

Kurkuma

Šesticu superpotravín uzatvárame kurkumou. Opäť ide o koreninu, nádhernej žltej farby, ktorá vaše jedlá skvele dochutí. Podobne, ako predošlé potraviny, aj kurkuma má silné protizápalové účinky a obsahuje aj tak dôležité antioxidanty, ktoré telo chránia pred voľnými radikálmi.  Kurkumu pokojne môžete pridávať aj do každého jedla, získate tak v pravidelných dávkach dostatok cenných látok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 03:06