Šípky môžete spracovať na mnoho spôsobov.dreamstime
StoryEditor

Šípky trikrát inak: Čaj je síce super, no za vyskúšanie stoja aj tieto spôsoby

06.11.2023, 14:00
Zdravie

Šípkové kríky v týchto dňoch zdobia rôzne zákutia v prírode. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov a využiť ich môžete hneď na niekoľko spôsobov. Čaj nie je pre mnohých nič výnimočné, silu šípok ale môžete využiť aj na vašu pleť či budovanie imunity.

Šípky sú silný antioxidant a pre vás sú dostupné úplne zadarmo. Ak k nim pridáte pár ďalších ingrediencií, môžete ich použiť na vašu pleť, ale aj ako silnú tinktúru, ktorá vás ochráni pred vírusmi.

Šípková tinktúra

Šípková tinktúra je skvelý pomocník na boj proti vírusom a baktériám, ktoré na vás číhajú najmä počas jesene a zimy. Skôr, než sa vyberiete do lekárne pre rôzne vitamíny, skúste tento prírodný zázrak. Pomôže pri budovaní imunity, no poradí si aj s prvými príznakmi nachladnutia. Receptov na túto tinktúru je viac než dosť, stačí si len vybrať, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Šípkový ocot

Počuli ste už o šípkovom octe?  Ak sa rozhodnete spracovať šípky práve týmto spôsobom, určite neoľutujete. Ocot sa hodí do studenej kuchyne pri dochucovaní šalátov, omáčok či polievok. Prísun vitamínov tak budete mať zaručený. A dokonca ho nenápadne naservíruje aj tým, ktorí by inak nad neznámou tekutinou ohŕňali nos. Šípkový ocot však priamo pomôže napríklad aj pri bolesti hrdla. Stačí, ak ním potriete hrdlo, priložíte potravinovú fóliu a zabalíte teplou šatkou. Inhalovaním octu zase uľavíte svojim dýchacím cestám a upchatému nosu. Jeho príprava je jednoduchá. Šípky umyte, vysušte, odrežte oba konce a prekrojte na polovicu. Použite zhruba 300 gramov týchto plodov, ktoré následne zalejete kvalitným jablčným octom tak, aby boli úplne ponorené. Prelejte do sklenenej fľaše s dobrým tesnením a nechajte odstáť aspoň mesiac. Z času na čas nádobou potraste, aby sa zmes premiešala. Po mesiaci šípky sceďte a ocot uschovajte na tmavom mieste.

Šípkový olej

Šípkový olej je skvelý pomocník na vašu pleť. O tom, že je to skvelý hydratačný prostriedok niet pochýb. Navyše bojuje proti predčasnému starnutiu pleti, prvým vráskam a tiež ho môžete použiť aj na strie. Pokožka bude vďaka nemu pružná. A hoci si šípkový olej môžete zakúpiť v predajniach s kozmetikou či v bio potravinách, môžete si ho pripraviť aj v pohodlí svojho domova. Postupujte rovnako ako pri príprave octu, no ten zameňte za kvalitný, za studena lisovaný olej, ktorý preferujete. Zalejte ním šípky, ktoré predtým poriadne rozmixujete.  Olej nechajte odpočívať zhruba 6 týždňov na tmavom mieste a hotový olej prelejte do fliaš s tmavým sklom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 01:40