Objavte čaro liečivého koreňa valeriány lekárskej.dreamstime
StoryEditor

Na úzkosť, menštruáciu či spánok: Objavte zdravotné prínosy koreňa valeriány

18.03.2023, 10:00
Zdravie

Zdravotné výhody koreňa valeriány objavil Hippokrat, ktorý ňou liečil všemožné problémy, no ľudia ju kedysi využívali aj na odháňanie škriatkov či potkanov. Možno aj vďaka tomu je dnes známa ako mocná bylina, ktorá môže pomôcť pri úzkosti, menštruácii či spánku. Pozrite sa, aké ďalšie zdravotné prínosy v sebe ukrýva.

Valeriána lekárska má ružové alebo biele kvety a aj keď rastie v Európe, Ázii či Severnej Amerike, v našich končinách ju taktiež môžete nájsť a to v podobe tinktúr, piluliek, olejov alebo čajov. Je to mocná bylina, ktorá prenikavo páchne, no je skvelá na všemožné problémy, ako je napríklad úzkosť ši bolestivá menštruácia. Ak by ste sa chceli o jej liečivých účinkoch dozvedieť viac, rozhodne čítajte ďalej.  

Zaručí lepší spánok

Valeriána sa najčastejšie využíva pri problémoch so spánkom. Vďaka tomu, že zvyšuje hladinu sérotonínu a noradrenalínu, je schopná zahnať nespavosť či nepokoj a pomôcť tak v ľahšom zaspávaní.

Uľaví od úzkosti

Každá z vás, ktorá zažila pocit úzkosti, vie, že je to nepríjemný stav. Nielenže ho sprevádza nervozita, bolesť hlavy a strach, ale často vás môže úplne ochromiť. Ak nechcete, aby vás úzkosť trápila aj v budúcnosti, naordinujte si koreň valeriány, ktorý ju dokáže zmierniť a zabrániť jej vzniku.  

Skvelá pri menštruácii

Pri menštruácii často trpíte podráždenosťou, bolestivosťou pŕs, precitlivenosťou či zmenami nálad. Našťastie tu máme valeriánu, ktorá vám pri cykle dokáže pomôcť s fyzickou nepohodou a emocionálnymi príznakmi. Uvoľňuje totiž svaly, zmierňuje bolesť či kŕče a zbaví vás výkyvov nálad.

image

Pomôže so spánkom aj úzkosťou.

dreamstime

Pomôže so stresom

Stres zažíva občas každá z nás. Či už sa za ním ukrývajú pracovné povinnosti, vzťahové problémy, strach o budúcnosť alebo financie. Keď vás pochytí, môžete si na pomoc zavolať koreň valeriány. Ten vám okamžite zníži tlak, upokojí pulz a predovšetkým vás zbaví stresu.

Zmierni príznaky manopauzy

Menopauza so sebou prináša veľké množstvo nepríjemných príznakov, ako sú návaly tepla, výkyvy nálad, nepríjemné kŕče alebo intenzívne emócie. Tak ako pri menštruácii, aj pri tomto probléme vám môže pomôcť valeriána, ktorá dokáže zmierni tieto príznaky. Namiesto medicíny preto radšej siahnite po prírodnom lieku.

Zdraví mozog vďaka valeriáne

Po pravidelnom užívaní koreňa valeriány môžete prispieť aj k vášho zdraviu mozgu a jeho správnej činnosti. Vďaka nemu budete schopné riešiť ťažké úlohy s ľahkosťou, ľahšie sa rozhodovať a vaša pamäť bude vycibrenejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:22