Prestaňte si obhrýzať nechty, inak vám hrozia tieto nepríjemné problémy.dreamstime
StoryEditor

Obhrýzate si nechty? Okamžite sa tohto zlozvyku zbavte, inak si zbytočne uškodíte

15.03.2023, 17:00
Zdravie

Niektoré zlozvyky sú neškodné, no bohužiaľ, obhrýzanie nechtov medzi ne nepatrí. Síce vám pomáha uvoľňovať stres a zmierňuje psychické napätie, predstavuje estetický problém a spôsobuje zdravotné komplikácie. Pozrite sa, ako a prečo by ste sa mali čo najskôr zbaviť tohto zlozvyku.

Prečo si obhrýzate nechty? Väčšina z vás pravdepodobne odpovie, že to robíte zo stresu alebo nudy. Mali by ste však vedieť, že tento zlozvyk môže mať aj iné príčiny. Podľa výskumov je obhrýzanie nechtov aj prejavom perfekcionizmu, úzkosti a frustrácie. Ak máte tento zlozvyk aj vy, rozhodne by ste s ním mali okamžite prestať. Môžete si totiž vďaka nemu spôsobiť množstvo zdravotných komplikácii. Pozrite sa, čo vám hrozí, ak s tým neprestanete.  

Infekcie, poškodená sklovina či zapáchajúci dych

Obhrýzanie nechtov môže byť veľmi škodlivé pre vaše zdravie. Pod nechtami sa totiž nachádza množstvo baktérii, ktoré sa cez ústa dostávajú do organizmu a tým spôsobujú infekciu, bolesti brucha, hnačky či zápal. Dlhodobé obhrýzanie nechtov dokáže narušiť ich normálny rast a prispieť deformácii. Okrem toho si ním poškodzujete sklovinu zubov a ďasien, zvyšujete riziko vzniku opuchov, hrubnutia kože a často vás môže trápiť zapáchajúci dych. Ak by ste sa tohto zlozvyku túžili navždy zbaviť, máme pre vás dobrú správu. Existuje niekoľko návodov, ktoré vám s tým pomôžu. Začnite však ihneď, inak vám bude naďalej hroziť množstvo problémov.

image

Obhrýzaním nechtov si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy.

dreamstime

Prestať nebude jednoduché, no nie nemožné

Ak chcete prestať s obhrýzaním nechtov, predovšetkým by ste si mali dať pozor na jeho spúšťače. Keď si všimnete, že si do nechtov hryziete napríklad pri sedení a čakaní, začnite si čítať časopis alebo knihu, aby ste sa zamestnali. Takisto môžete so sebou nosiť stresovú loptičku. Pomôcť vám však môže aj manikúra či krémy na ruky s horkou chuťou, ktoré vás od hryzenia okamžite odradia. Keď nebude zaberať ani to, naneste si na nechty náplasť, začnite žuvať žuvačku alebo cmúľajte cukríky. Použiť môžete aj vizuálne upozornenia. Jednoducho si oblepte celý dom poznámkami alebo si zmeňte tapetu na telefóne, aby ste sa motivovali k skoncovaniu s týmto zlozvykom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 07:13