Začnite si pravidelne pripravovať tymianový čaj a čerpajte z jeho zdravotných benefitov.dreamstime
StoryEditor

Tymianový čaj by ste si mali pripravovať častejšie: Pomôže vám s kašľom, chudnutím a únavou

16.03.2023, 17:00
Zdravie

Tymian nie je obyčajná bylinka. Je to prírodný liek, ktorý dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Pravidelná konzumácia tymianového čaju môže uľaviť od kašľu, podporiť chudnutie a zbaviť vás únavy. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže tento prírodný zázrak.

Tymianový čaj sa pije už od stredoveku a to najmä kvôli svojim zdravotným výhodám. Keďže je plný vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, horčíku, zinku a draslíku, môže byť skvelým prostriedkom na zlepšenie celkového zdravia. Najlepšie bude, ak si ho pripravíte z čerstvého tymianu. Jeho lístky lúhujte v horúcej vode asi 15 minút a napokon si užívajte jeho benefity. S kľudom si ho však môžete pridať aj k mäsu alebo grilovanej zelenine. Prečo by ste ho mali konzumovať častejšie? Tymian je prírodný zázrak, ktorý dokáže pomôcť pri týchto zdravotných ťažkostiach.

Pomôže s nepríjemným kašľom

Kašeľ vás môže postihnúť najmä pri chrípke, ale aj astme či zápale priedušiek. Ak vás bude trápiť dlhodobo, pripravte si tymianový čaj obsahujúci zlúčeniny, ktoré pomáhajú rozložiť hlien a tým vám poskytnú úľavu či znížiť záchvaty.

Skvelý na zápal

Zápal je prirodzená reakcia tela, pri ktorej sa telo potrebuje chrániť pred zranením alebo bojovať s infekciou. Chronický zápal však môže viesť k ťažším zdravotným problémom, ako je napríklad artritída či ochorenie srdca. Našťastie tu máme tymian obsahujúci antioxidanty, vďaka ktorým je schopný znížiť zápal v tele, bolesť a stuhnutosť kĺbov či oxidačný stres.  

Schudnite s tymianom

Pravidelné pitie tymianového čaju vám môže pomôcť aj pri chudnutí. Podľa výskumov je totiž tymian schopný znižovať telesný tuk a zvyšovať spaľovanie tukov v tele. Okrem toho vás udrží dlhšie sýtymi a pomôže zvládnuť chute.

image

Tymianový čaj vám pomôže s únavou, kašľom či chudnutím.

dreamstime

Prispieva k zdraviu vašej pokožky

Antioxidačné vlastnosti tymianového čaju sú tiež prospešné pre zdravie pokožky. Keďže obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, je účinným liekom na akné, zápal a čistenie pórov. Rovnako tak zabraňuje starnutiu pokožky, upokojí začervenanie a pleti poskytuje všetky potrebné živiny.

Znižuje krvný tlak

Zložky, ktoré sa v tymiane ukrývajú, môžu pomôcť uvoľniť zúžené tepny, zlepšiť obeh v celom tele a následne znížiť krvný tlak.  Vďaka tomu je táto bylinka považovaná za skvelý liek na rôzne chronické zdravotné stavy, ako je napríklad mŕtvica či hypertenzia.

Bojovník proti kvasinkovej infekcii

Kvasinková infekcia je plesňová infekcia, ktorá spôsobuje svrbenie, pálenie a zápal v postihnutej oblasti. Na liečbu tohto problému sa často používa práve tymianový čaj, ktorý môže byť prospešný v boji proti plesniam.

Liek proti únave

Ak vás často trápi bolesť svalov, únava či poruchy spánku, naordinujte si tymianový čaj. Keďže má protizápalové vlastnosti, dokáže zlepšiť kvalitu spánku, podporiť relaxáciu a zmierniť nepríjemnú bolesť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 07:22